Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duikend naar het museum bij Lanzarote

Bij het Spaanse eiland Lanzarote in de Atlantische Oceaan zijn duikers afgelopen weekend begonnen met de plaatsing van 300 standbeelden. Het gaat om een kunstproject van de Britse kunstenaar Jason DeCaires Taylor.

Het project heet Museum Atlántico, oftewel: het Atlantische Museum. Het is het eerste onderwatermuseum van Europa. De 300 beelden worden geplaatst over een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer op een diepte van 12 tot 15 meter. Ze zijn van een speciaal zoutwater-bestendig cement gemaakt zodat ze zeker 300 jaar kunnen blijven staan.

In de 300 standbeelden heeft Taylor verschillende onderwerpen verwerkt, waaronder het vluchtelingenprobleem. Zo heet een van de standbeelden Het vlot van Lampedusa, dat verwijst naar het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee.

“Dit beeld is een eerbetoon aan de vluchtelingen die de tocht hebben overleefd en daar veilig zijn aangekomen. Maar het is ook een eerbetoon aan de mensen die het niet overleefden. Hun hoop en dromen zullen op de bodem van de zee voortbestaan”, zegt Taylor tegen de Spaanse nieuwssite The Local.

De lokale overheid is blij met de komst van het kunstproject en noemt de plaatsing van de beelden “een historisch moment”. “Dit is heel bijzonder voor het eiland”, zegt de minister van Toerisme Pedro San Ginés. “We openen op deze manier de deur naar de oceaan voor toeristen. We hopen dan ook dat het project van Taylor van ons eiland een unieke bestemming maakt en meer mensen zal aantrekken dan andere toeristische plekken in de regio.”

Een kaartje is niet nodig om het museum te bezoeken, wel een duikbrevet. Uiteraard kun je er ook met je snorkel overheen zwemmen, of de boot nemen; wel met een glazen bodem natuurlijk.

Wereldwonderen

Taylor staat bekend om zijn onderwaterprojecten; hij maakte soortgelijke werken in de Mexicaanse stad Cancún en in de Spaanse stad Granada. In Granada maakte Taylor het onderwaterwerk Vicissitudes, dat inmiddels behoort tot de 25 wereldwonderen van National Geographic.

Bron: NOS.nl

Wil je het Museo Atlantico volgen. ‘like’ dan de Facebook-pagina.

3 reacties

  1. Avatar

    Ik wilde komende zomer naar een van de Canarische eilanden, Lanzarote is ineens wel interessant geworden. Wanneer zou dit klaar moeten zijn?

    REAGEREN
  2. René Weterings

    Gaaf! Wij gaan komende zomer naar Lanzarote, lijkt me gaaf om hier te gaan kijken.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief