Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Nieuwe en extreem giftige kwal ontdekt

Wetenschappers hebben aan de kust van West-Australië een nieuwe kwallensoort ontdekt. Het gaat om de Keesingia gigas, een gigantische en extreem giftige kwal van de Irukandjisoort.

De kwal wekte vooral de interesse van de wetenschappers doordat hij geen tentakels heeft. Dat meldt The Guardian.  De Keesingia gigas is een van twee nieuwe soorten Irukandjikwallen die recent ontdekt werden. Hoewel Irukandjikwallen doorgaans slechts zo groot zijn als een vingernagel, heeft de Keesingia gigas de lengte van een arm.

In de jaren 1980 werd de Keesingia gigas al eens vastgelegd op foto, maar pas in 2013 werd er eentje gevangen. Dat gebeurde in de buurt van Shark Bay door de wetenschapper John Keesing, naar wie de kwal dan ook vernoemd werd.

Irukandjisyndroom

Op geen enkele foto konden tentakels bespeurd worden bij de kwal. Ook toen het dier gevangen werd, zou het geen tentakels hebben gehad. “Een vreemde zaak”, zeggen wetenschappers in The Guardian. “Kwallen hebben altijd tentakels. Op die manier vangen ze hun voedsel. Kwallen hebben namelijk netelkapsels met gif op hun tentakels waarmee ze hun prooi steken.”

Toch zijn een aantal personen die de kwal de afgelopen jaren onderzocht hebben al gestoken door de kwal en hebben zo het Irukandjisyndroom opgelopen. “Symptomen daarvan zijn hoofdpijn en misselijkheid en in extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hartfalen.”

Verstopte tentakels

Men vermoedt nu dat de soort de tentakels kan verstoppen als een soort verdedigingsmechanisme. “Sommige kwallen met lichtgevende tentakels kunnen die laten vallen om roofdieren af te leiden. Maar er is geen bewijs dat kwallen van de Irukandjisoort dat ook zouden kunnen.”

De wetenschappers achten het meer waarschijnlijk dat de kwallensoort doorgaans wel tentakels heeft, maar dat de exemplaren die al gefotografeerd en gevangen werden, ze om een nog onbekende reden niet meer hebben.

Er zijn tot nu toe zestien kwallensoorten bekend die het Irukandjisyndroom kunnen veroorzaken. Vier daarvan werden ontdekt in West-Australië.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief