Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Nederlands Kampioen fotografeert vooral voor z’n plezier

René Weterings is de Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018. Hoe voelt dat en hoe heeft hij zijn winnende serie gemaakt?

Op 29 september werd René Weterings gekroond tot Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie. Bij het ONK eindigde hij als derde na de Belgen Luc Rooman en Filip Staes en is hij dus de beste Nederlandse onderwaterfotograaf.

Binnen de redactie zorgde zijn titel overigens wel voor een logistiek probleempje… Het was de bedoeling dat hij in zijn rol van redactielid de nieuwe Nederlands kampioen zou interviewen. Dat liep even anders!

Niet bezig met winnen

Op de avond van de uitslag was René net in Egypte aangekomen. Via Whatsapp-groepen volgde hij in een bedoeïenentent de prijsuitreiking. De verwachting dat hij Nederlands Kampioen zou worden, had hij niet: «Ik hoopte dat ik overall in de top 6 zou eindigen, maar kampioen worden, nee, dat zeker niet. Daar was ik ook helemaal niet mee bezig» Zelfs toen de Top 3 Overall bekend werd gemaakt, werd het spannend, al realiseerde hij zich niet meteen dat hij de beste Nederlander was. « Het duurde echt even tot het tot me doordrong en het hoera-gevoel kwam. Ik ben zo’n sufferd dat ik die conclusie zelf niet trek.»

Huldiging in Egypte

Een grote verrassing was dat hij in Egypte zijn medaille kreeg omgehangen. Reisgenote Malini had de medaille in het diepste geheim mee gekregen, samen met het WK-ticket. Want ja, het behalen van de nationale titel betekent ook dat hij samen met de nummer 2, Marco Heesbeen, ons land mag vertegenwoordigen op het WK op Tenerife in september 2019.

René fotografeert al sinds 2005: «Vanaf duik nummer 10 op Lanzarote. Maar dat was niet serieus.» Het jaar 2012 is voor hem een keerpunt. Hij maakt de overstap naar een Olympus PEN-camera en doet vanaf 2013 mee met het Open Nederlands Kampioenschap. Niet onverdienstelijk want hij eindigt elk jaar wel in de Top 6 Overall.

  

Geen plan

En dat doet hij zonder duidelijk en tot in de puntjes geoefend plan! Want zegt René: «Ik fotografeer voor mezelf. Of ik nu een ‘gewoon’ duikje maak of aan een wedstrijd meedoe.»  Daardoor voelt hij tijdens wedstrijden ook geen druk. «Het blijft een jurysport en aangezien vooraf niet bekend is wie in de jury zit, weet ik ook niet wat voor foto’s de juryleden aanspreken.» Natuurlijk hoopt hij dat zijn foto’s bij anderen in de smaak vallen, maar hij fotografeert vooral voor zichzelf!  Zijn voorbereidingen gaan niet verder dan de wekelijkse duiken met buddy Goof. «Maar,» zegt hij, «het is wel een must dat je je cameraset door en door kent. Tijdens de shoot-outwedstrijden mag je geen foto’s bewerken – je moet het doen met de vooraf bepaalde instellingen. Je moet dus precies weten wat je ziet en wat je doet.»

Goed gelukt

De wedstrijdfoto die naar zijn mening het best gelukt is, is de zoetwaterinzending met de lelie. Altijd al wilde hij zo’n foto maken, maar nooit eerder had hij het gedaan of zelfs maar geprobeerd. In de tweede wedstrijdperiode is hij op een avond na zijn werk een zoetwaterplas in gestapt met één gedachte: hij wilde geen snoek fotograferen. Het werd uiteindelijk de half-halfopname van de lelie met de Hollandse wolkenlucht erachter. «Ik heb een enorme hoeveelheid opnamen gemaakt. Best lastig want bij half-half moet 50% echt onder water zijn. En dat was lang niet bij al mijn foto’s zo.» Blij stapte hij het water uit. Hij had een foto gemaakt die hij altijd al wilde maken… wedstrijd of geen wedstrijd.

«Ik zie wel»

De mentaliteit van ‘ik zie wel’ heeft René ver gebracht. «Al zal ik iedereen aanraden om wél een plan te maken!» Kort voor de wedstrijd had René nog geen idee wie zijn model zou worden voor de categorie Groothoek met model. Hij plaatste een oproepje op Facebook en kreeg 15 reacties. «Uiteindelijk heb ik voor Frank gekozen. Voordeel is dat hij zelf fotografeert en ook weet wat er van een model wordt verwacht. Dat heeft goed uitgepakt, vind ik zelf» Maar ook deze foto is dus niet vooraf geoefend.

Naar het WK

René is blij met de locatie waar het WK wordt gehouden: Tenerife. «Ik ben al vier jaar op rij met mijn gezin naar de Canarische Eilanden geweest, ken de omstandigheden en ben een groot fan. Best een rustgevende gedachte.» Hij kijkt ernaar uit. Zijn voorbereiding (ja, nu wel!) zal voornamelijk bestaan uit onderzoek op internet en in literatuur naar wat er leeft. En oefenen op Tenerife? «Nee, de vakanties zijn echt voor mijn gezin.»

Wij gaan René (en de tweede WIK-deelnemer Marco) in elk geval volgen. Wordt vervolgd dus!

De foto’s in dit artikel zijn de beelden die René in het kader van de wedstrijd maakte en die hem dus de nationale titel opleverden.

Naar artikelen door René
Naar foto’s van René

6 reacties

 1. Gefeliciteerd!!!

  REAGEREN
 2. Mooi dat je vooral plezier beleeft aan het fotograferen. En knap dat je zonder plan zo ver komt.

  REAGEREN
  • Ja als ik er geen plezier aan zou beleven zie ik niet in waarom ik dan nog zou fotograferen voor een wedstrijd. 😉

   REAGEREN
 3. Nogmaals gefeliciteerd René, je passies voor duiken en fotografie samengebundeld.
  Ik zie sowieso uit naar Tenerife ( en alles wat je tot die tijd waar dan ook vastlegt, het is altijd smullen) en ben benieuwd hoe je daarmee omgaat. Want nu ‘moet’het wel, een plan, etc.
  Veel plezier, beleef dat er ook aan!

  REAGEREN
  • Dank je Pauline, gaat hopelijk goed komen. In mijn hoofd ben ik er al mee bezig! 😉
   Maar eerst de Nederlandse winter weer zien te “overleven”…..daarna flink oefenen!

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief