Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Nachtmanta’s

nachtmanta'sOh what a night! Dit is echt zo´n avond die je eeuwig bij gaat blijven.

Ik ben gek op manta´s. Het gemak, de stijl, de elegantie waar ze mee door het water glijden. De stroming deert hun niet. De aanwezigheid van duikers rond het poetststion ook niet. Ik heb gevoeld hoe ze in colonne enkele centimeters over mijn hoofd heen gleden. Zo´n moment dat je je heel klein voelt. Maar zoals deze avond in de Malediven, ook nog eens op mijn verjaardag, had ik ze nog nooit meegemaakt.

We liggen in de lagune bij Maayafushi. Op het achterdek staat een grote lamp. In het schijnsel vormt zich een steeds grotere wolk plankton. Optimale omstandigheden voor manta´s.

Manta!!!  In no time ligt iedereen op z´n buik op het achterdek. Camera, waar is de camera?  Iedereen kakelt door elkaar. Wow…. het dier zwemt recht op het plankton af, maakt drie salto’s op 50 cm afstand van mij en verdwijnt weer in de diepte.  Er komen er meer, allemaal doen ze hun kunstje. Ik wil het water in, dit wil ik van nog dichterbij zien.

Op tien meter diepte zitten we in een kring rond de boot. Onze duiklampen uit. De manta’s zwemmen af en aan naar de planktonwolk. Zij krijgen er geen genoeg van, ik ook niet. Ze zweven van duiker naar duiker en draaien hun pirouetten recht voor mij.  Dit is adembenemend.  In het donker maken ze nog meer indruk dan bij daglicht. Zeker als je ook nog hun vleugels tegen je aan voelt strijken. Kippenvel.

Als eerste ga ik het water uit.  Ja, hoe geweldig het ook is. In mijn eentje ga ik weer op het achterdek liggen. Stil genietend van de manta’s die op armlengte afstand hun kunstje voor mij doen. Oh what a night!

Foto’s: Edwin van der Sande

Linda Ferwerda en fotograaf Edwin van der Sande gingen in november 2013 twee weken op safari door de Malediven met The True Maldives

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief