Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Meer duikplezier met de waarnemingen-app

Omdat je meer onderwaterleven ziet, heb je nog meer duik- en snorkelplezier. Wat je daarvoor moet doen? Heel simpel, leg je waarnemingen vast in deze app.

Met de waarnemingen-app kan je op een makkelijke manier bijhouden wat je onder water allemaal aan plantjes en beestjes in het zoete of zoute water bent tegengekomen. En omdat je veel bewuster bent van wat je onder water allemaal hebt gezien –en vooral ook ontdekt wat er nog meer te zien is- zal je merken dat je steeds meer gaat zien. Daarbij geeft de logboekfunctie van de app je heel gemakkelijk inzicht in je eigen duikgeschiedenis.

Typisch geval van win-win

Okay, een klein stukje historie. In 1994 is Stichting ANEMOON het Monitoring Project Onderwater Oever (MOO) gestart. Bij dit project inventariseren vrijwilligers goed herkenbare planten en dieren onder water. Doel van deze monitoring is om veranderingen in de mariene fauna en flora van de Nederlandse kustwateren vast te stellen en kennis te verzamelen over de verschillende soorten, onderlinge relaties en hun omgeving. Deze waarnemingen leveren veel inzicht op. Welke soorten zijn het meest waargenomen? Welke soorten zijn er toegenomen en welke juist enorm afgenomen? Al deze informatie wordt gebruikt voor de bescherming en het behoud van mariene flora en fauna. Al die verzamelde informatie kan jij ook gebruiken om op te zoeken waar een bepaalde soort voorkomt en in welke periode de vindkans het grootst is. En daar kun jij al duikend of snorkelend aan mee kan helpen.

Lees verder onder advertentie.

De app gebruiken

Tijdens het duiken of snorkelen in Nederland kan je een enorme diversiteit aan mariene flora en fauna zien. Wil je vastleggen welke soorten je bent tegengekomen, dan kan je dit met een MOO-formulier doen. Maar doe je dit via de app, dan wordt het je een stuk makkelijker gemaakt. Je maakt je duik zoals je normaal doet. Naast wat je ziet, onthoud je ook hoeveel je van iets ziet. Zelfs als je maar één soort kent, kan je de app gebruiken. En het is niet alleen belangrijk dat je weet wat je hebt gezien, ook wat je niet gezien hebt, is van belang. Bij het invullen van wat je hebt gezien, heb je de volgende 6 opties:

  • ? – Niet op deze soort gelet / Soort bij mij onbekend
  • 0 – Nul exemplaren, wel op deze soort gelet, maar niet waargenomen
  • Z – 1 tot 9 exemplaren of kolonies (Zeldzaam)
  • A – 10 tot 99 exemplaren of kolonies (Algemeen)
  • M – 100 of meer exemplaren of kolonies (Massaal)
  • EI – Eieren of eisnoeren

Aan de slag?

Om de waarnemingen-app te gebruiken ga je naar de website van ANEMOON. Hier maak je eenmalig een account aan en vervolgens kan je aan de slag.

Nog meer zien dankzij de cursus Onderwaterbiologie

Wat zie je allemaal onder water in Zeeland? Herken je alles wat je tegenkomt? Er gaat een wereld voor je open tijdens de cursus Onderwaterbiologie die de Biologische Werkgroep van 14 tot en met 16 juni organiseert.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief