Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Marloes Otten: «Het kan gek lopen…»

Op zondag 18 en 25 mei wordt behalve het ONK Onderwaterfotografie ook het Zeeuws Kampioenschap gehouden voor beginnende en minder ervaren fotografen. En dat kan heel verrassend zijn, kwam deelneemster Marloes Otten achter.

In september 2013 werden de winnaars van het ONK en ZK Onderwaterfotografie bekendgemaakt. Altijd spannend voor de deelnemende fotografen. Behalve voor één – Marloes Otten maakte toch geen kans, althans dat vond zij.

Marloes Otten-Het kan gek lopen2Maar het liep anders. De beste foto van het Zeeuws Kampioenschap werd gemaakt door…. Ja, Marloes Otten. Haar eerste reactie? «Ik wilde niet eens meedoen.» Ze legt nu uit waarom niet en ook waarom het Zeeuws Kampioenschap voor beginnende en minder ervaren fotografen wél leuk is!

Marloes: «Al eerder was ik aanwezig op fotowedstrijden, maar dan als model. Het is ontzettend leuk (en lastig!) om als team van fotograaf en model samen te werken om een mooi plaatje te maken. Vorig jaar leek het de fotograaf leuk om een ‘groothoekfoto met model’ te maken van een andere fotograaf (lees: model met camera). En dus ging tijdens een oefenduikje mijn camera ook mee. De groothoekfoto’s waren gemaakt en ik maakte zelf nog een paar andere foto’s. Die bleken erg goed gelukt, waarna al snel de strijd begon om mij over te halen ook aan de wedstrijd mee te doen. Aangezien ik als model toch mijn camera bij me zou hebben en ik alleen maar dezelfde foto als tijdens de oefenduik hoefde te maken, vond ik dat dat wel moest kunnen.»


Hoe heb je uiteindelijk de ‘Beste foto’ gemaakt?
Marloes Otten-Het kan gek lopen 3«Het enige plan dat ik had was ‘doe hetzelfde als vorige week’. Helaas had ik geen idee wat ik die week ervoor gedaan had, ook al was de uitkomst van die foto’s erg leuk. Achteraf gezien, had ik natuurlijk gewoon in de gegevens van de foto naar de instellingen van m’n camera kunnen kijken, maar in het kader van mijn ‘voorbereiding’  had ik zelfs dat niet gedaan.

Dus toen ik eenmaal onder water nog even die zelfde foto als vorige week wilde maken, kreeg ik in plaats van die mooie heldere foto’s met een lichtgroene achtergrond en veel licht, alleen maar donkere, wazige foto’s, wat ik ook probeerde. Ik kwam dus na één duik het water uit met de woorden ‘dat was eens en nooit meer’ en was absoluut niet van plan om de jury lastig te vallen met mijn mislukte foto’s. Er was behoorlijk wat overredingskracht van anderen voor nodig om mij toch maar wat foto’s in te laten leveren, ook al waren ze helemaal niet wat ik in mijn hoofd had.»

 

Waarom is het ZK voor beginnende fotografen een leuke wedstrijd?Marloes Otten-Het kan gek lopen 4
«Het leuke ervan is het commentaar dat je op je foto’s krijgt en waarvan je veel kunt leren. Niet alleen van de jury, maar ook van de andere fotografen. Bij het inleveren van de foto’s, worden al snel foto’s vergeleken en foto’s van anderen bekeken, waarbij ervaren fotografen vaak goed commentaar en advies kunnen geven. Het is dus een goede manier om te kijken wat andere van jouw foto’s vinden, maar vooral om advies te krijgen en je niveau een stapje omhoog te tillen.»

Meedoen?
Dus… fotografeer je nog niet zo lang of durf je het nog niet aan bij het ONK, doe dan vooral mee aan het Zeeuws Kampioenschap op 18 en/of 25 mei 2014. Zoals uit dit verhaal blijkt, je weet maar nooit en in elk geval is het een leuke ervaring!
Kijk voor meer informatie op de website van Aquashot.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief