Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marloes Otten- Garnalen, garnalen en nog eens garnalen

Datum  10-10-2015
Locatie  Kerkweg Den Osse

Huiswerk op een duik. Het moet niet gekker worden. Duikreporter Marloes Otten gaat aan de slag.

Lig ik eindelijk eens in het water zonder cursisten die oefeningen moeten doen en zonder gasten die alle dahlia’s op de Kerkweg willen zien, heb ik nog iets wat MOET.
Ik moet namelijk een foto maken van een garnaal. Dat is mijn huiswerk.
Één keer in de maand komt een groep Zeeuwse fotografen bijeen onder de naam Aquashot Zeeland. Hierbij proberen we zinvol commentaar op elkaars foto’s te geven, tips en trucs met elkaar te delen en zo het niveau van ons allemaal omhoog te krijgen. Of je nu beginnend fotograaf bent of zelfs mee hebt gedaan aan de wereldkampioenschappen, iedereen is welkom.
En iedere bijeenkomst heeft een thema. Deze keer is dat dus garnalen. De bedoeling is dat iedereen een foto van een garnaal inlevert. Een foto die je zelf erg mooi vindt, of juist een foto die helemaal niet gelukt is zoals je had gewild. De andere fotografen geven opbouwend commentaar op de foto’s, met als doel die foto de volgende keer beter te kunnen maken. En dus moet ik een foto van een garnaal maken. Vooraf bedenk ik me, dat dat zo gebeurd is en dat ik dan mooi andere foto’s kan gaan maken. Ik heb namelijk niet zoveel met garnalen…
Ik spring de steiger bij Den Osse af en ga op zoek naar een garnaal. Meer dan 60 minuten later zwem ik zwaar gefrustreerd rond. Hoe kan ik nou een uur lang duiken zonder ook maar één garnaal te kunnen vinden???
Als ik het opgeef en mijn duikcomputer meer als 90 minuten aangeeft, zwem ik terug richting de steiger. En ja hoor, daar vind ik de enige garnaal van de duik. Maar het is een Hollandse garnaal. Als ze gekookt in een cocktailsausje zitten zijn ze mooi roze, maar zolang ze over de zeebodem kruipen, zijn ze zandkleurig zonder ook maar enig contrast met de ondergrond waar ze op zitten. Dramatisch voor een foto dus. Bovendien zitten ze op de zandbodem en hoe ik ook probeer mijn camera maar een beetje in te graven, de pootjes verdwijnen aan de onderkant van de foto uit beeld en bovenin beeld heb ik heel veel ruimte over. Zucht… Rotbeesten…. Maar ik heb een foto, dus mijn huiswerk is af.
garnalenIk voorspel een Aquashot avondje naar allemaal dezelfde foto’s kijken, want hoeveel verschillende foto’s kun je nou van een garnaal maken?
Maar ik kom bedrogen uit! Hoewel het aantal soorten garnaal beperkt is, verschijnen er achter elkaar ontzettend verschillende foto’s van garnalen op het scherm. Wow, dat had ik helemaal niet bedacht, dat je een garnaal ook uit die hoek of op die manier kunt fotograferen! De tips over diafragma, sluitertijd en flitserstanden vliegen je om de oren, maar ook praktische tips over het gedrag van een garnaal komen aan bod. Met elkaar blijken we een heleboel te weten en heel veel verschillende foto’s te kunnen maken. Waarbij we als we nog een keer een foto van een garnaal zouden moeten maken, dat allemaal anders en waarschijnlijk beter zouden doen.
Dat was weer een leerzaam avondje!
De fotocollage toont alle foto’s die ingeleverd zijn voor de avond met als thema ‘garnalen’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief