Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Marine houdt rekening met leven in zee

Zeezoogdier vriendelijk… zo ging de Koninklijke Marine te werk bij het onschadelijk maken van een ‘blockbuster’ uit de Tweede Wereldoorlog. Het leven onder de waterspiegel moest zo min mogelijk verstoord worden.

Eerst de zeezoogdieren wegjagen en dan pas een bom onschadelijk maken. De bemanning van mijnenjager Zr. Ms. Makkum pakte gisteren een zogenoemde ‘blockbuster’ uit de Tweede Wereldoorlog op een bijzondere manier aan. Deze joekels waren bedoeld om een heel woonblok weg te vagen.

Marine-EOD-bomOm de verstoring van het zeeleven zoveel mogelijk te beperken, had de marine kennisinstituut TNO om advies gevraagd. De bom die een schipper recent op 300 kilometer uit de Nederlandse kust boven haalde, was met 4000 pond en een lengte van 2,5 meter namelijk bijzonder groot.

Granaten overboord

In het adviesrapport stonden verschillende aanbevelingen om zeezoogdieren zoals bruinvissen voortijdig weg te laten zwemmen. Zodoende heeft Zr. Ms. Makkum vooraf een extra sonar gebruikt. Dit hoogfrequente geluid is onprettig voor de dieren. Daarnaast werden schrikgranaten overboord gegooid. Ook is de bom met drijfzakken van de bodem gehaald tot 10 meter onder de waterlijn. Op deze manier zou de meeste druk z’n weg naar boven vinden en ook zo de schade minimaliseren.

Springstof weggelekt

De verwachting was dat de ontploffing een enorme waterzuil zou veroorzaken. Er werden dan ook de nodige wenkbrauwen gefronst toen het door Maritieme Expolsieven Opruimingsdienst en marineduikers aangebrachte explosief tot ontploffing werd gebracht en enig effect uitbleef. Een verkenning door een duiker zorgde voor duidelijkheid. De 1800 kilo springstof bleek in de loop van 70 jaar uit de bom te zijn gelekt. Toch overheerste tevredenheid, een mogelijke bom is onschadelijke gemaakt. De nieuwe werkwijze bleek te werken en kan in de toekomst vaker worden toegepast.

De Marine heeft een film gemaakt over deze actie. Klik hier om te kijken.

Foto’s: Ministerie van Defensie

Marine-EOD-bom2

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief