Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Laatste kans voor gewilde haaiensoorten

Het is een historische dag voor zeven bedreigde haaien- en roggensoorten. Vanaf vandaag  zijn deze toproofdieren, die commercieel van grote waarde zijn, eindelijk beter beschermd.

Volgens de CITES-regels mogen vanaf nu haringhaaien, oceanische witpunthaaien, drie soorten hamerhaaien en twee roggensoorten alleen met een vergunning worden geëxporteerd. Wetenschappers beoordelen continu of er niet te veel verhandeld worden. Ook zal de haaienvisserijsector bewijs moeten leveren dat het om duurzame en legale vangsten gaat.

Stap voorwaarts
Haaienexpert Carol Phua van het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt de afspraken een enorme stap voorwaarts: “Hiervoor zorgde de totaal ongecontroleerde commerciële handel voor instorting van  haaiensoorten. Zo zijn de haringhaaipopulaties in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan sinds de vorige eeuw met 94 procent afgenomen door de steeds groter wordende vraag. Het is essentieel om nu te reguleren. Want als het in dit tempo doorgaat dan zijn veel gewilde soorten straks uitgestorven”.

Het WNF hamert al jaren op betere regulering.  Haaien zijn, als toproofdieren bovenaan de voedselketen, van cruciaal belang voor de balans in het ecosysteem in zee. Sommige soorten zoals haringhaaien reproduceren langzaam waardoor populaties traag herstellen na een periode van continue overbevissing.

Haaien in Nederlandse winkels
Veruit de grootste bedreiging voor haaien is consumptie. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks naar schatting 100 miljoen haaien worden gedood om hun vlees en vinnen die vooral in Azië populair zijn. Maar ook in Europa en de VS zijn producten te koop waarin haaien zijn verwerkt. Haaienkraakbeen wordt gebruikt in middelen tegen spier- en gewrichtspijn die gewoon in Nederlandse winkels en via internet te koop zijn. Vaak worden in dit soort producten meerdere haaiensoorten verwerkt en dit kunnen bedreigde soorten zijn. Zo lang er nog geen sprake is van duurzame haaienvisserij raadt het WNF consumenten aan om producten te laten staan waarin haaienkraakbeen is verwerkt.

Verduurzaming cruciaal
“Overigens begint het echte werk nu pas”, waarschuwt Phua. “WNF ziet dit als een van de laatste kansen om ervoor te zorgen dat haaien niet uitsterven. Het is dan ook cruciaal dat internationaal wordt samengewerkt om de CITES regels te handhaven.“

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief