Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Koen Moons – Lesgeven tussen de schildpadden

LocatieMabul Island, Borneo, Malaysia

 

Bij de start van zijn instructeursopleiding had Koen een duidelijk beeld voor ogen. Het is hem gelukt: een baan als duikinstructeur in de tropen!

Mijn PADI-Instructeursopleiding was in troebel water van 10 graden Celsius, de eerste lessen gaf ik in een saai zwembad. Nu lig ik in water van 29 graden en zien mijn cursisten soms binnen een paar minuten al een schildpad voorbij zwemmen. Het is gelukt: een baan als duikinstructeur in de tropen!

Makkelijk was het niet. Honderden mailtjes hebben mijn vriendin en ik afgelopen maanden gestuurd, advertenties geplaatst op de website van PADI en op Facebook. En toen we begin februari op Schiphol stonden, hadden we alleen vakantieplannen; de baan als instructeur voor een half jaar was niet gelukt.

Tropisch eiland

Maar na een geweldige rondreis van een maand door Indonesië, hadden we in Maleisië toch beet. Na een nieuwe bulk mails bleek Scuba Junkie in Semporna/Mabul, bekend van de duikbestemming Sipadan, per direct twee instructeurs te kunnen gebruiken! Drie dagen later meerden we aan op het tropische eiland Mabul, onze thuisbasis voor in elk geval de komende drie maanden.

Uitdaging

Maar dit geweldige huisrif voor de deur is ook een uitdaging voor de instructeur, merk ik al snel. Het beschutwater-gedeelte is niet te vergelijken met het rustige zwembad in Nederland. Golfslag en getijdenverschillen zorgen ervoor dat we steeds weer een geschikte plek moeten vinden om behoorlijk de oefeningen te kunnen doen. En het moet snel.. De cursisten leren duiken in drie dagen, waarvan twee in het water. In Nederland deed ik vaak één zwembadsessie per avond. Nu ronden we beschutwaterduik 1,2, en 3 en buitenwaterduik 1 in de eerste ochtend al af.

Droombaan

Maar alles went. Bovendien is het geweldig te zien hoe cursisten zich in twee dagen ontwikkelen van stuntelaars tot goede duikers. En als je ze de laatste cursusduik mee mag nemen naar een mooie koraalmuur, met tal van boeiende vissen, kreeften en zeenaaktslakken, en soms wel tien schildpadden per duik, ben ik blij dat het gelukt is, een droombaan als duikinstructeur.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *