Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Slalom tussen de kompaskwallen

Datum 12-08-2013
Locatie Zoetersbout

John en zijn buddy Lia slalommen tussen de kwallen door. Een duik bij Zoetersbout.

Het is weer maandag dus er staat een duik gepland samen met Lia we hadden afgesproken om een keer Zoetersbout aan te doen het getij kwam niet gunstig uit en het was al weer een hele tijd geleden.

Deze keer wilde ik voor het echte kleine spul gaan dus had ik een droge en een natte diopter er op gezet, op de lens een droge diopter +4 en op het onderwaterhuis de Subsea 10+, voordeel van deze combinatie is dat het onderwerp net 5 centimeter van de lens af zit dus weinig stof op de foto maar zo dichtbij kan ook een nadeel zijn want het schrikt kleine visjes af.

We komen aan op Zoetersbout en we zijn de eerste duikers we gaan nog even over de dijk kijken en als we terug lopen naar de auto komt er nog een bus aanrijden met nog 2 duikers we maken nog een praatje en kleden ons om en lopen richting het water en gaan te water via de trap.

P8123170-001

Het is gelukkig half tij zodat je makkelijk te water kan gaan, ik ben via de nieuwe trap wel eens met laag water te water gegaan en ik heb toen bijna mijn been gebroken tussen de stenen aan het einde van de railing, gelukkig liep het goed af en hield ik er alleen maar wat blauwe plekken aan over.

We gaan onder en in eerste instantie is het zicht niet super maar na een tijdje word het wat beter we zijn nog maar een paar minuten onderwater en ik zwem al bijna in de slierten van de kompaskwal en dat zal onderweg zeker nog een keer of 6 gebeuren het werd een slalom parcours tussen de kompaskwallen.

Na een paar minuten zie ik iets wits in de haringgraat en als ik iets beter kijk zie ik dat het wel verdacht veel op een slakje lijkt en inderdaad het is een slakje het haringgraat zwiept op en neer in de stroming en een foto maken is bijna onmogelijk laat staan om te kijken of het de voorkant of de achterkant is wat ik fotografeer, als het slakje er maar op staat vind ik het goed.

We gaan het kleine sterkdammetje om en we moeten even flink aanzetten om er voorbij te komen het is afgaand water en het stroomt dan ook behoorlijk hier maar als we er voorbij zijn word het gelukkig een stuk minder en ook hier moet ik een paar ontwijk manoeuvres maken om de kompaskwallen te ontwijken.

P8123139-001

Ik zie wat grondels in een lege oester zitten en na wat foto’s te hebben gemaakt zie ik een heel klein visje in een oester zitten het is volgens mij een jonge kleine grondel hij blijft in de oester liggen en ik probeer er wat foto’s van te maken, helaas is het visje iets te donker en de voorgrond iets te licht maar het was leuk na een tijdje duikt hij nog iets verder de oester in en krijg ik hem niet meer op de foto, volgens mij zat hij nu tussen twee vuren want onder in de lege oester zit ook nog een kleine krab en voor hem lag zo’n lelijke duiker hij bleef mooi in het midden liggen.

Ik ben deze duik eigenlijk met 2 dingen tegelijk bezig ik kijk naar voren om alles in de gaten te houden of er geen kompaskwal aankomt drijven en ondertussen zoek ik de bodem af of er nog leuke dingen rond zwemmen, als ik aan het zoeken ben op de bodem en daarna opkijk zie ik ineens een wit ding recht voor mijn ogen ik schrik me een hoedje want ik denk dat het een kompaskwal is maar het bleek de witte defuser van mijn flitser te zijn.

P8123149

Ik heb al heel de duik rechts van Lia gehangen op een gegeven moment hang ik toevallig een keer links van Lia en ik zie bubbeltjes uit de buurt van de manometer komen, ik denk in eerste instantie dat het de swivel is die een beetje lekt, na de duik zal ik het tegen Lia vertellen maar als ik nog een keer goed kijk komt er een hele bellen stroom ergens midden uit de hd slang.

Ik laat Lia het lek zien en we stoppen de duik, omdat het niet super hard lekt zwemmen we ondiep terug richting de trap terwijl we terug zwemmen zwem ik bijna weer in een kompaskwal het scheelde maar weer een haartje, als we bij de trap uitkomen gaan we er uit en lopen terug naar de auto.

P8123155

50 minuten dat is waarschijnlijk de kortste duik in de zomer die ik ooit heb gemaakt wel jammer want ik had best wel leuke dingen gezien onderwater.

We ruimen de spullen op en net als we daar mee bezig zijn komt het andere buddy paar er ook net aan nadat we al onze spullen hebben opgeruimd hebben we nog gezamenlijk een lekker bakje koffie gedronken en nog even lekker gekletst over duiken, ondanks de pech die we onderwater hadden was het toch een gezellige ochtend, lia bedankt voor de duiken en de gezellige ochtend.

Ik ben 50 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht was redelijk goed, ik ben maximaal 5,6 meter diep geweest.

P8123161

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief