Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Verblijf op Bali

Stans verblijft op dit moment op Bali en zal zo af en toe een verslagje plaatsen….


Datum: 11-4-2012
Duiklocatie: Bali

duikreport-call-to-action-350x85

Vandaag is een echte duikdag en de wekker gaat om 6.45 uur. Lekker op tijd ontbijten en om 7.45 staan we klaar in duikpak, Nitrox is geanalyseerd, dus we kunnen!

De eerste duik vandaag is op het wrak de USS Liberty dat nog geen 100 meter van het resort af ligt. Stukje over de ronde keien en kiezels strompelen en we zijn er. De temperatuur is al lekker op gang en is reeds boven de 30 graden C. Er staan weer redelijke golven, maar met een steuntje van Nyoman, onze gids, komen we zonder al te veel problemen het water in. Ik heb besloten deze duik mijn groothoeklens op het onderwaterhuis te zetten, lijkt me een goed moment om verder mee te experimenteren op dit grote wrak. Op Google is vast wel het een en ander te lezen over dit schip dat 1942 in de buurt van Sumatra door een torpedo geraakt is en nog op eigen kracht naar Tulamben op Bali is gevaren. Op dat moment was er geen redden meer aan en heeft de kapitein het schip het strand op gestuurd. Het schip heeft tot in 1963 half op het strand half in het water gelegen en bij de laatste uitbarsting van de grote vulkaan op Bali heeft de lava het wrak terug het water in geschoven, waar het tot op heden ligt. Ik weet een paar redelijke plaatjes te schieten en kan helaas van de vele kleine dingen geen foto’s maken zonder alle instellingen te wijzigen en bedenk dat die plaatjes de volgende keer wel komen.

De tweede duik is een bootduik zoals ik die nog niet eerder heb meegemaakt. We gaan met een heel kleine vissersbootjes naar de duikstek. Bij zo’n vissersbootje moet je je voorstellen dat het een soort van kano is met aan beide kanten een drijver van hout, zodat het smalle (niet meer dan een halve meter breed/smal) niet om kan slaan. Meer dan 3 personen passen er ook niet in. Achter in het bootje passen nog net onze duiksets. Op de duikplek aangekomen gaan we eerst zelf overboord en moeten in het water onze duikset aandoen, een ervaring op zich om dan alles op de juiste plek te krijgen, maar goed, het lukt. Na een laatste controle of alle de slangen en banden wel echt op de juiste plek zitten kunnen we onder.

Hoogtepunt van deze duik zijn twee pygmeezeepaardjes, waarvan de ene zwanger is. Voor degenen die niet weten wat een pygmeezeepaardje is; het is een beestje van ongeveer een halve cm groot en het ziet er precies zo uit als het koraal waarop het leeft…. De welbekende speld in de hooiberg dus… Gelukkig hebben we daar een gids voor. Ik maak een aantal foto’s en hoop maar dat er wat op te zien is.

De derde duik is weer een kantduik, dus trotseren we de branding weer om het water in te komen. We duiken nu met Nyoman in de koraaltuin. Elk moment worden we geattendeerd op weer een minuscuul beestje. We komen langs een poetsstation waar een murene en een baars zich gewillig laten poetsen door witstreep poetsgarnalen. Nyoman doet zijn ademautomaat uit zijn mond en laat zien dat de garnalen ook zijn gebit inspecteren. Duidelijk is nu waarom deze gids zo’n prachtig wit gebit heeft…. Verderop een “kleurrijkeknotsbidsprinkhaankreeft”(hoe hebben ze die naam ooit kunnen bedenken?) die een stukje steen dat hij in zijn woning geduwd krijgt direct weer naar buiten werkt, verschillende naaktslakken, zigzagoesters, monkeycrabs (ik kan de Nederlandse naam niet vinden) kogelvissen, blauwgespikkelde pijlstaartroggen, platvisjes, enz enz…

Het water uit is weer een avontuur, net als ik rechtop sta nadat ik mijn set heb afgegeven komt er een enorme golf en zorgt ervoor dat ik voorover de golven inkukel, het lijkt heftig, maar ik krijg daar de slappe lach van. Ik bezeer me niet, dus niets aan de hand, overeind krabbelen en opnieuw proberen op de kant kant te komen over de rollende keien en kiezels.

Na afloop van deze duikdag vind ik dat ik wel een massage heb verdiend en laat me door een van de masseuses van het resort weer even helemaal los masseren.
Nog even het logboek invullen en dan aan tafel; het is inmiddels rond half acht, dus wordt het wel eens tijd om een hapje naar binnen te werken.
Inmiddels is mijn verslag van vandaag ook klaar.

PS We hebben gehoord dat er een aardbeving op Sumatra is geweest, maar voor onze regio is er geen gevaar voor een Tsunami of dergelijke. Van de beving hebben we hier ook niets gemerkt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief