Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Mislukte fotoduik voor Hans

Datum 14 april 2013
Locatie Bergse diepsluis

Ik heb vandaag afgesproken om met Hans een fotoduik te maken aan de Bergse diepsluis, Hans heeft pas een Olympus Pen aangeschaft en hij wilde met mij een duik maken om zijn nieuwe camera uit te proberen.

Duik 566

Ik sta redelijk vroeg op de parkeerplaats van de Bergse diepsluis en het is nog niet echt druk. Hans is nog niet aanwezig dus ga ik nog even vlug aan de waterkant kijken hoe het zicht onderwater is.

Als ik bij de waterkant aankom lijkt het er redelijk uit te zien. Ik zie de bodem. Althans dat denk ik. Ik heb nu ook mijn keuze gemaakt. Ik schroef de groothoek voorzetlens erop. Misschien zie we de snotolf nog wel, maar eigenlijk ben ik meer benieuwd naar de dahlia in de buurt van de trap. Die zit namelijk heel ondiep en de steen waarop hij zit is een beetje gekanteld. Daardoor zit hij nu aan de zijkant  in plaats van aan de onderkant. Dat kan misschien een hele mooie foto opleveren.

Als ik terug bij de auto kom en begonnen ben met het optuigen van mijn spullen komt Hans er ook aanrijden. Nog even een praatje maken en wat we gaan doen onderwater. Nog wat dingen doornemen over het fotograferen. Daarna optuigen en richting het water.

Als we in het water liggen besluiten we eerst naar de dahlia te gaan. Als ik onderwater ga is het een grote teleurstelling. Het zicht is minimaal. Eerst denk ik nog dat het door de duikers komt die in de buurt van de trap staan. Maar als we wat verder van de trap zijn word het zicht niet beter, balen!

1-P4144643

Ik ga toch even naar de dahlia kijken. Het zicht is zo slecht dat ik mijn referentie punt niet kan vinden. We zoeken nog even, maar na een tijdje besluiten we richting het platform te gaan.

Wat is het slecht. Voor je uit zie je gewoon niks. Dus zoek ik maar op de bodem. Daar is ook niet veel te zien. Af en toe een een klein heremiet kreeftje. Af en toe een krab afgewisseld met een weduweroos en een anjelier en soms een klein grondeltje.

1-P4144621

Ik herken de bodemstructuur dus we moeten in de buurt van het platform zijn. Maar hoe dichter we bij het platform komen, hoe slechter het zicht word. Ik merk dat we het platform voorbij zijn. Het wordt weer iets beter qua zicht. We gaan wat ondieper en gaan  richting de snotolf om te proberen hem te vinden. Het zou leuk zijn voor Hans om hem misschien op de foto te zetten. Zeker met dit slechte zicht. Ik had hem zeker wat aanwijzingen kunnen geven om er een aardige foto van te maken.

1-P4144639

Als we in de buurt komen waar hij zou moeten liggen vinden we de snotolf helemaal niet. Het zicht valt zo tegen. Ik ga nog een paar keer naar de oppervlakte om te kijken of ik op de goede plek zit. Ik zit op de goede plek, maar helaas we vinden hem niet. We besluiten richting de trap te zwemmen en eruit te gaan. Het is een grote teleurstelling. Ik vind het jammer voor Hans hij had graag wat foto’s gemaakt.

We komen uit bij de trap en als we boven komen laat Hans zijn teleurstelling weten. Dat kan ik goed geloven het was gewoon balen. Ik zeg tegen Hans dat ik toch nog even naar de dahlia ga zoeken, want ik ben zo benieuwd. Hans gaat toch even mee. Ik vind hem direct en als ik naar boven ga om Hans te waarschuwen kan ik hem daarna niet meer vinden. Dit is gewoon balen wat een prut zicht.

1-P4144591

En de dahlia is weer onder een steen gekropen. Dat was nog meer balen. We gaan eruit het is weer welletjes geweest. We lopen naar de auto. De parkeerplaats staat helemaal vol tot bovenaan aan de weg. Het duik seizoen is weer begonnen.

1-P4144614

Lia en Babette zijn er ook en we drinken nog een gezellig bakje koffie en nog even nakletsen over de duik. Ik ga naar huis en ben een beetje teleurgesteld. Ik vind het jammer voor Hans. Ik besluit maar een rondje te gaan rijden met de auto samen met mijn zoon. We rijden op ons gemak over de Oesterdam kijkend naar de kitesurfers. Dan richting Tholen om daar een rondje te lopen en ijsje te scoren. Zeeland is ook bovenwater een heerlijke provincie om te vertoeven.

Ik ben 67 minuten onderwater geweest. Ik ben rond 08:30 uur te water gegaan. De watertemperatuur was 7 graden. Het zicht was slecht. Ik ben maximaal 10.6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief