Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa- Koude voeten en een computer crash

Hij gaat te water met het plan een foto die hij eerder maakte te perfectioneren. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, maar met wat uitproberen kom je een heel eind. Maar dan…. dan blijk je thuis toch nog die foto te kunnen verpesten. Of eigenlijk, kwijtraken. Duikreporter John Landa heeft een goede tip voor alle onderwaterfotografen.

Datum 02-11-2015
Locatie Bergse dieplsuis

Duik 766.
We gaan gewoon een duik aan Bergse diepsluis maken de zon schijnt het is wind stil ideale omstandigheden dus.
Ik ga proberen om bepaalde foto’s te maken die ik een paar duiken geleden al gemaakt had maar wilde deze een beetje perfectioneren. We gaan te water en het zicht is helemaal prima ik ga naar sepia stokken die we in het begin van het jaar gezet hebben.
Ik wil nog een keer heremietkreeftjes op een van deze stokken fotograferen maar dan niet met een zwarte achtergrond maar met een groene achtergrond.
De stokken staan vrij ondiep en de zon schijnt dus moet het helemaal goedkomen denk ik.
Maar wat blijkt het is moeilijker dan ik dacht, ik wil een bepaalde scherpte diepte hebben en dan zit het diafragma al gauw op f11 maar dan word het al gauw een donkere foto, daarna ga ik met de sluitertijd naar beneden en als ik dan een goed belichte foto wil zit ik op 1/20 – 1/30.
Bij deze lange sluitertijden zijn bijna alle foto’s bewogen dus ga ik met de ISO omhoog om de sluitertijden wat sneller te maken. Na wat dingen te hebben geprobeerd gaat ook de zon nog achter de wolken en dat is jammer omdat het dan helemaal niet meer lukt het blijkt toch moeilijker te zijn dan ik dacht.

We gaan weer verder en we blijven een beetje ondiep rond scharrelen, ik zie nog een krab met een visje in zijn scharen en volgens mij deed het visje nog een paar laatste stuiptrekkingen maar helaas hij de krab is meedogenloos en maakt er een eind aan.
Na een tijdje krijg ik het koud ondanks dat ik niet zo’n koukleum ben besluiten we toch om te draaien en weer richting de trap te gaan. We zwemmen op ongeveer een meter of 4 diep en ik zie rare witte vlekken op de bodem het lijkt net alsof er iemand met een druipkaars over de bodem bezig is geweest maar op een gegeven moment zie ik dat de witte vlekken altijd in de buurt liggen van een holletje in de bodem, ik heb al gezocht op internet maar weet nog steeds niet wat het is.
We gaan verder richting de trap en ik krijg het echt koud en dan vooral mijn voeten en ik heb er helemaal genoeg van ik wil er gewoon uit. We zijn na een klein uur bij de trap en ik ben blij ook ik voel mijn voeten niet meer, terug naar de auto lopen en vlug omkleden om zo snel mogelijk een warm bakje koffie achterover te slaan.
Gelukkig schijnt zon en ik doe mijn sokken uit om ze in de zon bij te laten komen en na een minuut of tien zijn mijn voeten eindelijk weer een beetje bijgekomen en krijgen weer kleur. Na nog een bakje koffie te hebben gedronken en een lekker koek te hebben genuttigd ga ik naar huis.
De foto’s die ik deze duik gemaakt heb zijn bijna allemaal verloren gegaan in een crash op de computer, recovery programma’s hebben niet geholpen de foto’s zijn gewoon verdwenen de foto’s die hier staan had ik gedeleted en stonden nog in de vuilnisbak en die heb ik er weer uit gehaald, ik ben 100 gig aan zelf gemaakte film en beeld materiaal kwijt, dus een goede tip van mij, maak altijd een backup.
john 3Ik ben 56 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:40 te water gegaan, de watertemperatuur was 12 graden, het zicht zeer goed, ik ben max. 6,3 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief