Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Heel veel leven onderwater bij Dreischor

Datum 06-07-2015
Locatie Dreischor reefballs.

b1Vandaag maar eens een duik op Dreischor maken want dat was weer eventjes geleden, normaal ben ik er niet zo voor maar het tij kwam verkeerd uit dus waarom niet.
’s Morgens Lia opgehaald en met zijn tweeen naar Dreischor gereden na een wegomlegging kwamen we aan op de parkeerplaats van Dreischor en we zijn helemaal alleen we hebben al in de auto een praatje gemaakt dus omkleden en rap het water in.
We gaan over de dijk richting de steiger, ik ga langs de steiger het water in en Lia gaat gewoon via de trap het water in.
Ik klim heel voorzichtig naar beneden mezelf vasthoudend aan de steiger na wat glip partijen sta ik dan eindelijk tot mijn middel in het water, ik doe mijn duikbril op en kijk even onderwater en ik schrik mezelf een hoedje want ik sta bijna op een kreeft.
Ik laat me zelf voorover vallen en doe mijn automaat in mijn mond en ik zwem zonder vinnen een stukje verder want ik wil geen kreeften schaar aan mijn grote teen.b2
We gaan onder en het zicht is niet echt geweldig maar opvallend is dat er heel veel leven is, grondels grondels en nog eens grondels en als we bij de reefballs komen is het kreeften kreeften en nog eens kreeften. Ik heb hier wel eens gedoken dat er onder de 6 meter niet veel leven was maar nu zijn we tot een meter of 9 geweest en het was een en al leven, kleine scholen visjes, heel veel kleine puitalen en een paar hele grote, garnalen enz enz. Ik heb vandaag de macro lens er op staan maar op een of andere manier lukt het me niet om een echt mooie foto eruit te persen, visje werken niet mee, garnalen zitten elke keer op een verkeerde plek ik erger me rot.We zwemmen voorbij de reefballs en we komen een bouwwerk tegen wat ik eigenlijk nog nooit gezien heb het lijkt wel een hele grote flesopener die schitterend begroeit is. We zwemmen verder en komen fuiken tegen die helemaal vol zit met krabben en kreeften en dat is niet zo verwonderlijk want zelfs over de bodem zie je tientallen kreeften rondlopen.
In een van de fuiken zit een behoorlijk grote steenbolk gevangen hij blijft precies midden in de fuik hangen terwijl de kreeften zich helemaal tot het eind hebben vast hebben gelopen, als de steenbolk zich om had gedraaid dan had hij zo weer door het gat naar buiten kunnen zwemmen.
Er zit ook nog een heel klein visje in het staande gedeelte van de fuik, hij heeft zich helemaal vast gezwommen, ik heb hem heel voorzichtig terug getrokken zodat hij weer vrij kwam, hij was even versuft maar daarna zwom hij weg.b4
En er was een klein platvisje die tegen het staande gedeelte van de fuik zwom, hij bleef er maar tegen aan zwemmen dus heb ik het een heel klein beetje opgetild zodat de platvis eronder door kon zwemmen ik heb mijn goede daad weer gedaan deze keer.
Ik verbaas me heel de duik over het vele leven ik word bijna heel de duik bij gestaan door een school kleine visje wat voor sort weet ik niet maar het was wel leuk om te zien.
b5Na een tijdje komen we weer onder de steiger uit en ook hier is het mooi, hele grote garnalen maar ook nu weer ik krijg ze niet op de foto, helaas.
Na nog wat rond te hebben gehangen gaan we eruit, deze keer ga ik gewoon via de trap eruit want ik vind het toch zonde als je op een kreeft gaat staan.
We lopen terug naar de auto we kleden ons om vullen de flessen en drinken nog een bakkie koffie en nuttigen een koek en praten nog even na over de duik en gaan daarna naar huis.

Lia bedankt voor de duik.
Duik 734. Maandag 06-07-2015. Dreischor reefballs, Nederland.
Ik ben ongeveer 121 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 8,9 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief