Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Gewoon een mooie duik

Met geruchten over gehoornde slijmvissen en zeepaardjes beloofd dit een mooie duik te worden, maar gaat dit John ook lukken?

Datum   01-10-2015
Locatie  Bergse diepsluis

Ik kreeg op mijn werk te horen van een collega (ook een duiker) dat hij 2 gehoornde slijmvissen had gevonden en hij kon precies vertellen waar, ik had de volgende dag vrij dus was het duikplan al snel gemaakt, gehoornde slijmvisjes zoeken aan de BD.
Ik sta s,morgens lekker alleen op de parkeerplaats dus snel optuigen omkleden en het water in.
Onderwater is het zicht perfect ik zwem gelijk naar de plek die mijn collega’s hadden opgegeven en binnen een minuut of 4 ben ik op de bestemming en ik hoop zo erg dat ik de gehoornde slijmvisjes vind. Ik ga de omgeving afzoeken maar alles wat ik niet tegen kom zijn natuurlijk gehoornde slijmvisjes, ik zoek een half uur lang erg grondig en dan heb ik er genoeg van en ga ik toch nog even kijken bij de sepia stokken want daar zou ook zo maar een ander heel bekend visje rond zwemmen.
Ik zwem naar de sepia stokken en ik zoek alles af maar helaas geen zeepaardje maar het is wel schitterend, het zicht is goed en alle stokken zijn van onder tot boven begroeid met allerlei soort leven. Zeenaalden, verschillende soorten grondels, verschillende soorten zakpijpen, anemonen enz enz gewoon schitterend.

Er zit een krab boven aan een stok die er werkelijk super mooi voor zit, hier wil ik even de tijd voor nemen om hem op de foto te zetten. 2 flitsers met snoots richten, een beetje minder of meer flitsen kijken of hij er helemaal opstaat daarna nog even mijn scherpstelpunt goed zetten zodat het oog goed scherp is en dan na een paar foto’s ben ik tevreden.j2
Ik kijk nog even rond bij de stokken en dan ga ik weer terug naar de dijk, ik ga ondiep terug naar de trap en als ik in de buurt ben van waarmijn collega’s de gehoornde slijmvisjes gezien had ga ik toch nog een keer zoeken.
En ook deze keer vind ik ze niet helaas, ik zie wel 2 grote wierslakken en die kruipen langzaam naar elkaar toe, volgens mij kan het er dan nog wel eens heet aan toe gaan. Ik hou het stelletje in de gaten en inderdaad ze kronkelen in elkaar en ik zie iets uit een van de wangen steken van de wierslak (inderdaad die hangt niet tussen zijn benen maar komt uit zijn wang) helaas hangen ze er niet goed voor om een mooie foto te maken maar het is wel mooi om te zien.
j3We gaan weer verder en als ik bij de trap uit kom heb ik nog genoeg lucht om naar rechts te gaan om daar eens verder te kijken.Ik kom nog een bekende tegen onderweg na een begroeting en nog even als model te hebben gehangen gaan we elk weer ons eigen weg.
Ik hang nu op een kleine meter diep en oh wat is het hier mooi nu de zon in het water schijnt, het rode wier is roder dan rood en al die ruthensparrs grondels die er tussen door zwemmen lijkt het wel of je in een soort tropische omgeving zwemt
Ik zie tig plooislakjes kruipen en er komt er nog een voorbij vliegen, deze moet even op de foto natuurlijk maar dat blijkt minder makkelijk dan ik dacht, uiteindelijk krijg ik hem er toch op.j4
Ik spot nog een galathea kreeft tussen de blokken maar die zijn meestal heel schuw zo ook deze jongen na 1 mislukte foto schiet hij helemaal tussen de blokken en het wier.

Na een blijk op de manometer moet ik nu echt er uit, als ik richting de trap zwem kom ik nog een paar hele mooie kompas kwallen tegen, had ik nu maar mijn groothoek lens er op gehad waren mijn gedachten maar je kunt gewoon niet alles hebben dat is weer voor volgende keer.

j5Duik 755. Donderdag 01-10-2015. Bergse diepsluis, Nederland.
Ik ben ongeveer 124 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 14 graden, het zicht was goed, ik ben max. 6,7 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief