Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Genieten, genieten en nog eens genieten

Locatie Bergse diepsluis

 

Een duik van 162 minuten? Dat moet wel genieten in het kwadraat zijn. Duikreporter John Landa vertelt.

Na 2 weken niet duiken ga ik het weer eens proberen oor problemen bij het ONK hielde me even uit het water. Ik heb een nieuw natpak gekocht en mijn wing heeft een uitgebreid onderhoudsbeurtje gehad en dat mocht ook wel na 450 Zeeland duiken.

Ik sta s,morgens vroeg op en rijd naar de Bergse diepsluis en ik sta helemaal alleen op de parkeerplaats, dus niks geen praatjes maken maar gewoon optuigen omkleden en te water gaan.

Als eerste was ik benieuwd of er ook nog sepia’s waren, ik zwem naar mijn geheime plekje en als ik onderweg daar na toe ben zie ik de eerste zeebaars al zwemmen erg mooie vissen vooral dat zilver met die groene achtergrond maar deze jongens laten zich zelf niet zo maar fotograferen daar moet je geduld voor hebben maar eerst even kijken of er nog een sepia te vinden is.

10-_6082902

Als ik bij de stokken kom zie ik wel dat er weer eitjes bij zijn gekomen sinds ik er de laatste keer was maar het zicht is niet super en ik kan niet alle stokken vinden.

Ik zwem nog even naar het platform maar daar is ook niet veel te zien een eenzame steenbolk komt me wel voorbij zwemmen maar hij is sneller dan mijn fototoestel het zicht is ook niet best dus ik besluit wat ondieper te gaan en gewoon lekker snuffelen in het ondiepe gedeelte.

Al gauw kom ik een loslopende kreeft tegen en die volg ik, hij blijft maar lopen en ineens heeft hij iets in zijn scharen zitten maar hij blijft lopen, ik heb hem nu al een tijdje gevolgd en hij loopt precies op een hol af waar een andere kreeft in zit nu wil ik wel eens zien wat er gaat gebeuren.

08-_6082889

En er gaat iets gebeuren, het is een soort clash of the titans het gaat er hard aan toe en de kreeft word uit zijn hol gejaagd en de nieuwe bewoner gaat er in zitten.

Nu gaat de gevluchte kreeft op de loop en ik besluit hem dan te gaan volgen en na een meter of 2 maakt hij een grote bocht en gaat terug naar het hol waar hij net verjaagd was en als hij weer bij zijn hol is gaat het er weer hard aan toe en nog mooier is dat er een nog grotere kreeft aankomt die de 2 ruziënde kreeften verjaagt, een kreeft probeert het hol terug te veroveren maar tegen deze grote jongen is hij niet op gewassen de strijd is verloren, een schitterend schouwspel.

09-_6082879

In het ondiepe is het schitterend ik zie heel veel bruine plooislakken en een klein snotolfje en nog een kleine sepiola grappige beestje om te zien maar ik heb de verkeerde lens er op zitten om deze kleine beestjes op de foto te zetten en dan de honderden grondels die nu wel bleven liggen voor de foto, maar ja ik heb de verkeerde lens bij.

Zonder dat ik het in de gaten heb ben ik al meer dan 90 minuten onderwater en ik heb het nog steeds naar mijn zin, en dan ineens zie ik een zeebaars zwemmen ik besluit hem heel voorzichtig te volgen hij zwemt langzaam tussen het wier en ik achtervolg hem voorzichtig hij heeft mij natuurlijk allang opgemerkt maar het vlucht niet van me weg en laat zich zakken om een stukje onbegroeide bodem en blijft daar heel erg op zijn gemak hangen.

03-_6082828

Ik laat me heel langzaam naar hem toe drijven met de camera ver gestrekt voor me ik moet namelijk heel dichtbij komen om hem mooi op de foto te krijgen dat is het voordeel en het nadeel van een groothoek lens en eindelijk na een paar momenten dat hij van me weg draait blijft hij 1 keer mooi voor me liggen nog iets te ver naar mijn zin maar ik moet het er maar mee doen, ik ben zo intensieve met deze zeebaarzen bezig dat ik de tijd gewoon vergeet ik lig al meer dan 2 uur onderwater.

Nadat ik nog wat zeebaarzen en harders heb gevolgd ga ik nog even kijken of ik de dahlia bij de trap kan vinden, na even zoeken heb ik hem gevonden ik ga helemaal los want ik wil nu eens wat anders dan alleen de dahlia op de foto de dahlia in actie zou nog mooier zijn.

Er zwemmen allerlei grondeltjes en krabbetjes rond de dahlia en ik heb eigenlijk net zolang gewacht tot er een grondel of een krabbetje over de dahlia heen gaat en dan gegrepen word door de dahlia, ik heb dit al een keer gezien dat zo’n mooi dier de dahlia eigenlijk gewoon een echt roofdier is die zijn prooi grijpt en verteerd en alleen wat restjes daarna uitspuugt.

 

Helaas geen actie dus maak ik maar een selfie met de dahlia ik zwem terug naar de trap en als ik op mijn computer kijk blijk ik meer dan 160 minuten onderwater te hebben gelegen, het is dus waar als je je het naar je zin heb dan vergeet je de tijd.

Ik ben 162 minuten onderwater geweest, ik ben rond 07:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 18 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max 9,2 meter diep geweest.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief