Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Zuidelijk Afrika - algemeen

Jacqueline Jongenelen – Kooiduiken met krokodillen

Datum 8 februari 2013
Locatie Oudtshoorn, Zuid Afrika

Er zijn maar twee plaatsen ter wereld waar dat kan, in Australië en in Zuid-Afrika, bij de Cango Wildlife Ranch in Oudtshoorn.
Net als de meeste duiken met great whites, is het eigenlijk geen echte duik. Je duikt niet met een duikuitrusting en een tank, maar alleen met je masker en eventueel een snorkel. De kooi is rond en van dik ijzer, met gaten groot genoeg om je hand doorheen te steken, maar niet groot genoeg voor de krokodil om bij jou te kunnen komen. 
Ik heb hier erg naar uitgekeken en ik kan niet wachten om de kooi in te gaan. De kooi wordt met een hijskraan het water in gelaten en meteen komen er twee krokodillen op me af zwemmen. Later wordt me verteld dat de kooi ook gebruikt wordt om de krokodillen te voeren, vandaar nu de interesse voor mij. Als blijkt dat ik geen lekker hapje voor ze heb, zwemt één van de twee weer weg en gaat verderop liggen slapen.
Maar de andere blijft een hele tijd bij me liggen zodat ik hem goed van heel dichtbij kan bekijken. Hij steekt zijn neus een stukje de kooi in en later als hij naast me ligt steekt hij één van zijn klauwen door de kooi… zo dichtbij, ik kan hem gewoon aanraken… zal ik het doen?… toch maar niet…
Ik steek mijn voeten in de lussen op de bodem van de kooi en trek mezelf onder water. De onderkant van de krokodil is heel goed zichtbaar, de spiegeling van het heldere water geeft een leuk effect. Als ik onder water naar zijn kaken kijk, dan lijken het er wel twee!
Wat een superleuke ervaring, wat mij betreft een aanrader. Het is erg leuk om op deze manier eens heel dicht bij een dier te komen dat je normaal tijdens het duiken eigenlijk liever niet wilt tegenkomen. Dus ben je ooit in de buurt van Oudtshoorn, dan zou ik zeker langsgaan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief