Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Ichthyosaurus heerste in prehistorische oceaan door goede neus

De Ichthyosaurus heerste 180 miljoen jaar geleden in de wereld oceanen door een goede neus en scherpe ogen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het 3 meter lange dolfijnachtige zeereptiel beschikte over hersenen met een bijzonder grote olfactorische bulb, een hersengebied waar geuren worden verwerkt. Ook de optische kwabben van de Ichthyosaurus waren fors uitgevallen, waardoor het dier vermoedelijk zeer goede ogen had.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Paleontology.

Platgedrukt

Ichtyosauriërs konden razendsnel zwemmen (ongeveer 40 kilometer per uur) en even diep duiken als dolfijnen en andere walvisachtigen. Ze moesten net als deze dieren ook bovenwater ademhalen.

Verder is er nog weinig bekend over de leefwijze van de reptielen. Er zijn weliswaar veel fossielen van Ichthyosauriërs gevonden, maar die zijn vrijwel altijd in slechte staat. De schedels zijn meestal platgedrukt door het sediment waardoor ze niet goed meer te bestuderen zijn.

In de negentiende eeuw werd er in het kanaal van Bristol echter een schedel van een Ichthyosaurus gevonden die vrijwel onbeschadigd was.

Holtes

Met nieuwe technieken hebben onderzoekers van de Universiteit van Bristol de hersenen van het dier gereconstrueerd. Ze maakten een simulatie van het Ichthyosaurusbrein op basis van de holtes die de verschillende hersengebieden in de schedel hebben achtergelaten.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de hersendelen voor reukzin en visuele taken bijzonder groot waren. Ook een gebied dat motorische bewegingen aanstuurt (de kleine hersenen) was uitzonderlijk goed ontwikkeld, zo meldt nieuwssite Science.

Al deze hersenkenmerken bij elkaar suggereren dat Ichthyosauriërs bijzonder beweeglijke dieren waren. De dolfijnachtigen gebruikten hun goede neus en scherpe ogen waarschijnlijk om prooien zoals kleine vissen op te sporen en te vangen.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief