Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Hoe dik moet je natpak zijn?

Op zoek naar een nat duikpak maar vraag je je af welke dikte je nodig hebt? Amilco Benelux, de importeur van duikpakkenmerk BARE, geeft je tips.

Het blijft een lastige… welke dikte moet je duikpak hebben? Kun je pakken combineren? Hoe zit dat met bewegingsvrijheid. Amilco Benelux geeft je tips.

Hoe houdt een natpak je warm?

Wanneer je in een natpak het water in gaat, komt er een dun laagje water tussen je huid en het natpak. Door de warmte van je lichaam warmt dit water op en vormt het een barrière tussen de huid en het omringende koudere water.  Als het pak goed zit, kan het water niet circuleren, want dat zou weer betekenen dat je lichaamswarmte wordt afgevoerd. Hoe minder het water zich tussen je huid en het pak verplaatst, des warmer blijft het direct rond het lichaam.

Bron: BARE

Welke dikte moet het natpak hebben voor duiken in warm water?

Duik je in water met een temperatuur tussen 24 en 29°C, dan is een dikte van 2-3 mm vaak genoeg. Een natpak of shorty in die dikte beschermt het bovenlichaam voldoende. Voor de (korte) pijpen en mouwen is iets dunner materiaal gebruikt. De Revel, speciaal voor mannen, is er als compleet pak in 3/2 mm en als shorty in 2 mm – je bent voortreffelijk beschermd tijdens duiken in wam water. Voor de dames zijn er de Elate als compleet pak in 3/2 mm of de Elate shorty in 2 mm.

Duik je in echt tropisch water, boven de 29°C, dan kun je zelf nog voor een dunner pak kiezen. Bijvoorbeeld Exowear. Ook een rashguard is een optie. Deze flexibele en lichtgewicht kleding beschermt je vooral tegen de zon, stekende organismen en lichte schaafwonden.

Warm, fris, koud…

Niet alle meren en zeeën hebben water met dezelfde temperatuur. En zelfs aan de oppervlakte en op diepte kan de temperatuur anders zijn. Houd daar bij je keuze van een duikpak rekening mee! Want water dat warm is aan de oppervlakte, kan op 15 of 30 meter een stuk kouder zijn.

Warm water (24°C en hoger)
In warm water is een natpak met een dikte van 3 tot 5 mm een goede keuze. Een pak in deze dikte isoleert en beschermt en je kunt je er goed in bewegen. Natpakken zoals de 3/2mm Velocity Ultra3/2mm Revel, 3/2mm Nixie Ultra en 3/2mm Elate zijn een aanrader voor warm water.

Water met een gematigde temperatuur (20-24°C)
Is het water niet warm én niet koud, maar zit het er tussenin, kies dan een natpak met een dikte van 5 tot 7 mm. Het dikkere neopreen helpt om de lichaamswarmte vast te houden en de isolatiewaarde is hoger, prima voor iets frisser water. Kijk eens naar de 5mm Reactive5mm Velocity Ultra of 5mm Revel voor mannen en de 5mm Evoke5mm Nixie Ultra en 5mm Elate voor vrouwen.

Bron: BARE

Koud water (onder 20°C)
In kouder water, zoals in Nederland en België, blijf je in een natpak van 7 mm of dikker warm tijdens de duik. Voor nog meer isolatie kun je er ook nog Ultrawarmth kleding onder dragen en gebruik je ook een Ultrawarmth kap, handschoenen en duikschoenen.

Echt koud water
Als de temperatuur van het water tussen 10 en 15°C is, kun je het beste een dikker natpak dragen. Een 7 mm natpak, zoals de Reactive en de Evoke, is voorzien van Graphene Omnired, waardoor de kern van het lichaam nog beter warm blijft. Kleine deeltjes grafeen worden in de binnenvoering verwerkt en  vormen een netwerk met als gevolg dat de warmte door het hele pak geleid wordt. Meer over grafeen en warmtegeleiding lees je hier.

Is het water extreem koud (onder 10°C), dan raden wij je aan om te duiken in een droogpak (drysuit). Als je dat draagt met de juiste thermische onderkleding zoals Ultrawarmth Base Layers, dan ben je goed beschermd tegen de kou én blijf je droog.

Laagjes?

Zeker! Wanneer je meerdere lagen wetsuit draagt, blijf je bij lagere watertemperaturen comfortabel. ‘Multi-layering’ zoals dit wordt genoemd, betekent dat je diverse natpakken in verschillende dikten over elkaar heen draagt. Het resultaat is een betere isolatie en meer warmte.

Tussen de lagen vormt zich een laagje water en  elk laagje water fungeert weer als een barrière – watercirculatie in het pak wordt voorkomen en warmteverlies wordt beperkt. Op deze manier kun jij op basis van de watertemperatuur en je persoonlijke voorkeur per duik kiezen  welke pakken in welke dikten je gebruikt. Je stemt je pak dus op de duikomstandigheden af.

Meerdere lagen geven je ook de flexibiliteit en bewegingsvrijheid waar je die nodig hebt, zonder dat je qua warmte inboet. Met dunner neopreen op armen en benen is flexibiliteit gegarandeerd en met juist dikker materiaal  op het bovenlijf houd je het warm waar dat het meest nodig is. Een goed voorbeeld zijn de  Ultrawarmth vesten met kap en Exowear. Op deze manier kun je ook met natpakken variëren als het water op je vakantiebestemming een andere temperatuur heeft dan thuis. Zo hoef je niet speciaal voor elk temperatuurbereik een ander natpak aan te schaffen.

Wel moet je er rekening mee houden dat hoe meer lagen je draagt, dit ook invloed op je drijfvermogen heeft. Let ook op de maatvoering wanneer je pakken over elkaar heen draagt, en houd er rekening mee dat jij je mogelijk iets minder vrijuit kunt bewegen. Het blijft belangrijk dat je onder water goed kunt bewegen en overal bij kunt. Je veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Exowear heeft een neutraal drijfvermogen en je hebt dus niet meer lood nodig.

Besef wel dat de een beter tegen kou kan dan een ander. Er zijn ook duikers die in warmer water liever een dikker pak gebruiken. Het is maar net wat jij prettig vindt! Daar gaat het om!

Is het ene neopreen beter dan het andere?

Ja, de kwaliteit verschilt en dat heeft te maken met het productieproces van het materiaal. Met geavanceerde productietechnieken, zoals bij neopreen op basis van kalksteen, wordt het neopreen elastischer gemaakt, houdt het materiaal warmte beter vast en is het des te duurzamer. Alle BARE natpakken zijn gemaakt van neopreen op basis van kalksteen (limestone). Naast bovenstaande voordelen kan er des te schoner worden geproduceerd. Qua kwaliteit doet het niet onder voor neopreen op basis van aardolie.

De flexibiliteit en rek van het neopreen kan per type en kwaliteit verschillen. Neopreen van hogere kwaliteit rekt vaak beter, waardoor het goed op het lichaam aansluit en prettig zit en tegelijk voldoende bewegingsvrijheid biedt. Door het gebruik van een mix van buitengewoon elastisch neopreen en gelamineerde lagen voelen de Revel en Elate licht en zacht aan – heel comfortabel en je trekt het pak des te makkelijker aan en uit.

Ook de manier waarop de panden van een neopreen pak aan elkaar worden gezet, en de kwaliteit van de naden zijn bepalend voor de prestaties van het pak. Sterke, goed afdichtende naden beperken de instroom van water en zorgen voor betere isolatie. Voor ReactiveEvokeVelocity Ultra en Nixie wordt gebruikgemaakt van lijm op waterbasis, en niet op basis van oplosmiddelen – zo komen er tijdens de productie geen giftige stoffen vrij.

Bron: BARE

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief