Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis- Steengroeves in de Ardennen

Datum  24 oktober 2015
Locatie  La Lillé en La Gombe

Ze moeten vroeg op pad om twee duiken te kunnen maken. Duikreporter Harry Brummelhuis en zijn buddies rijden naar België om in de steengroeves te duiken. En na zo’n eind rijden en een eerste duikje, hebben ze natuurlijk wel een lekkere lunch verdiend! Het is Bourgondisch duiken in de steengroeves!

Het is 24 oktober. De laatste zaterdag van de herfstvakantie. Na een midweek in de Hunsrück met partner en jongste dochter , die een paar dagen uit Schotland overgekomen is, nu weer vroeg op om met 3 mededuikers naar België te gaan. Om 6.15 uur ben ik bij Peter. Na een voorspoedige reis treffen we Jan en Paul om 9.20 uur in Sprimont bij carriere La Lillé.
Eerst inschrijven en alvast de befaamde “Paves sur Pierres” reserveren. Dat mag ik doen omdat ik een woordje Frans spreek.
Dan omkleden en de lange afdaling naar de steengroeve maken. Het zicht is prima. Met mijn gopro -camera kan ik de karpers en steuren goed in beeld krijgen.
Om 12.00 uur had ik het menu besproken, dus na het fles vullen schuiven we aan en wachten af wat komen gaat. Het duurt toch nog eventjes. De stenen ,waarop de reuzenbiefstukken worden geserveerd , hebben veel tijd nodig om op te warmen. Maar dan is het genieten van een heerlijk stuk vlees.
Om 14.00 uur zijn we in La Gombe. Ook daar even inschrijven. We gaan om 14.45 uur “à l’eau”. We komen een vliegtuig tegen , een rupsvoertuig en dan gaan Peter en ik naar het plateau om 14 meter diepte onder het ponton bij de instap. Daar zit nl. heel veel vis. Jan en Paul willen eerst nog naar de grotten op het diepste punt (30 meter).
Op kompas bereiken we moeiteloos het plateau en we geven ons over aan de indrukwekkende taferelen, die we zien. De camera loopt continu. De ene steur na de ander en heel veel karpers en ruisvoorns komen voorbij de cameralens. Na 10 minuten komen ook Jan en Paul erbij. We blijven nog 20 minuten hangen. Als we eruit gaan zijn we 66 minuten onder water geweest.
Na het omkleden nog wat drinken en dan weer richting Twente. Nog ruim 3 uur rijden, daarna flesvullen in het clubgebouw en thuis de spullen spoelen. Na een dag van 16 uur “werken” is het tijd voor de borreltje en dan naar bed.

Voor de statistieken:
Duik 649 en 650 in mijn logboek bijgeschreven
660 km gereden
Maximale duikdiepte 21.6 meter
Totale duikduur : 1:56 uur
In 650 duiken precies 502 uur onder water onder water geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief