Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Eindelijk nog eens een sepiola

Hij verstopt zich onder het zand, maar tevergeefs. Dirk Van de Bergh slaagt er in om een sepiola te vinden en op video vast te leggen.

Na onze duik bij Zoetersbout rijden we naar Den Osse. Het regent niet meer, maar de wind is er nog wel! De Grevelingen lijkt zo’n beetje op de Noordzee! Voor buddy Nick Lobé wordt het weer een feestduik: 1.300e duik!

Grevelingen, dat betekent dus momenteel massa’s Groene wierslakken …

Dirk-Van-den-Bergh_20191004_Groene-wierslakken-op-takje-87264

We zwemmen vanaf de steiger rechtuit om dan links de wand te volgen. In het ondiepe worden we heen en weer gewiegd.
Op het zand staat een mooie weduweroos.

Dirk-Van-den-Bergh_20191004_weduweroos-87264

Nick doet voorzichtig teken. Yes, twee kleine oogjes in het zand: eindelijk nog eens een sepiola! Hij verstopt zich onder het zand, maar neemt de vlucht wanneer ik nader. De achtervolging wordt ingezet. Niet eenvoudig om hem in het vizier te houden … Tijdens zijn vlucht zie je in de video op 0.42 dat een krab omhoog springt en hem probeert te vangen. Oef, hij geeft het op en gaat terug op het zand liggen en in plaats van zich in te graven verandert hij zijn kleuren. Die past hij aan de omgeving aan. In de video zie je dat goed wanneer ik met mijn zwarte handschoen boven de sepiola beweeg. Veel camouflage is er dan niet meer aan!

We zakken af langs de wand en gaan maximum 10,3 meter diep. Het zicht is super! Ik ga op zoek naar de driekantige kokerwormen die ik hier vorige keer ook zag. Ver moet ik niet zoeken. Er zitten er veel, in alle kleuren.

Dirk-Van-den-Bergh_20191004_driekantige-kokerworm-close-87264

Verder zien we enkele botervisjes, kreeften, Noordzeekrabben, Roodbuik-aasgarnalen en deze fluwelen zwemkrab die een mossel beet heeft.

Dirk-Van-den-Bergh_20191004_fluwelen-zwemkrab-eet-mossel-87264

Ze beschermt haar prooi en blijft stil zitten, zodat ik het fascinerende rode oog eens goed in close-up kan nemen

Dirk-Van-den-Bergh_20191004_fluwelen-zwemkrab-oog-87264

Na 40 minuten gaan we hogerop, houden onze veiligheidsstop en gaan aan de oppervlakte kijken waar we ons bevinden.
Tja, de zeedahlia die daar ergens ondiep zit kunnen we niet meer gaan zoeken: dat is nog een eindje verder en we hebben het ondertussen wel wat frisjes gekregen. We zetten er een beetje beweging in en zwemmen ondiep terug naar de steiger. Na 64 minuten duiken gaan we er uit.

Deze memorabele duikdag van Nick met eerst zijn 1000e uur onder water en dan zijn 1300e duik kunnen we niet laten voorbijgaan zonder er op te klinken. Dat doen we bij “Even Pauze”. Daarna gaat Nick naar huis en ik rij naar De Witte Boulevard in Renesse, waar vanavond het biologieweekend specialisatie kwallen van Bas en Mirjam van der Sanden van start gaat!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief