Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – De smaak weer te pakken

Duikreporter René Weterings heeft de smaak weer te pakken na een lange periode van niet duiken en dook in het Grevelingenmeer.

Nog een paar dagen mooi weer in het vooruitzicht, mijn zin om te duiken is weer gegroeid. Ik pak mijn spullen en neem ze mee naar mijn werk, van daaruit ga ik op pad. Heerlijk!

RENE_WETERINGS_20200602_950_Nieuwe_Kerkweg_004_Japanse_Knotszakpijp-99467

Afgelopen vrijdag beviel de duik bij de Bergse Diepsluis meer dan goed, ik heb de smaak al weer een beetje te pakken na een flinke periode van niet duiken. Om dat gevoel een beetje vast te houden, plan ik voor mezelf een duik na het werk. In eerste instantie voor de woensdag, maar ik vergat even dat ik nog een online meeting heb op woensdag om het ONK mee te evalueren. Dat vind ik ook belangrijk, bovendien heb ik beloofd deel te nemen. Ik haal mijn plan een dag naar voren, ik moet toch naar kantoor in de Europoort, dus dan kan ik van daaruit mooi naar het Grevelingenmeer rijden. Ik heb zin om even lekker te relaxen bij de Nieuwe Kerkweg. Mooi plekje voor zo’n avondduik!

RENE_WETERINGS_20200602_950_Nieuwe_Kerkweg_040_Zakpijp-99467

De parkeerplaats is nagenoeg leeg als ik aan kom, er is wel een bekende! Marloes komt net het water uit en vertelt me dat het zicht prima is. Mooi, dat geeft een fijn gevoel. We kletsen even bij alvorens ik op mijn gemak richting de waterkant stap. Het water kabbelt wat, er staat weinig wind en het is echt een mooie avond. De zon schijnt nog vol op en er is verder niemand in het water op dit moment. Wat lekker zeg, snel onder en genieten maar!

Ik duik meteen richting de oude zeedijk en ga er overheen naar het westen. Gewoon een keer een andere kant op, die reefballs kunnen me vanavond gestolen worden. Het zicht is in het ondiepe niet super, maar wordt wat dieper wel beter. Vlokkige stofdeeltjes maken het een vreemd soort zicht, in de basis best goed, toch wat hinderlijk. Maar ik laat me er niet door storen en hang heerlijk relaxt in het water met het zonnetje recht voor me, mooie brekend door het wateroppervlak.

RENE_WETERINGS_20200602_950_Nieuwe_Kerkweg_028_Noordzeekrab-99467

Voor vanavond heb ik gekozen voor de 30mm macrolens van Olympus, die heb ik voor mijn verjaardag gekregen van de kinderen en mijn vrouw. Een mooie gelegenheid voor een test, het is even wennen vanwege de grotere beeldhoek. Maar het duurt niet lang voor ik mijn draai er redelijk mee kan vinden en oefen wat op simpele onderwerpen als zakpijpen en oesters. Af en toe drijft er een oorkwal langs mij en zie ik een botervisjes weg schieten. Een paar kleine kreeften laten zich stoer zien en heffen hun scharen op richting mij. Ik laat deze dieren vanavond lekker met rust.

RENE_WETERINGS_20200602_950_Nieuwe_Kerkweg_047_Garnaal-99467

Tussen het wier spot ik een donkere vis, het is een gewone zeedonderpad. Helaas heeft dit dier geen handige positie en daarbij ook geen mooie kleur op de huid. Na een paar vergeefse pogingen houd ik er snel mee op, van deze vis is geen mooi plaatje te maken. Omdat een van mijn twee flitsers voor een storing weg is, moet ik het met slechts een lichtbron doen. Dat is eigenlijk ook wel weer eens leuk, want het dwingt je na te denken over de mogelijkheden. Ook krijg ik weer andere ideeën, dus ik zie het maar als iets positiefs. En daarbij komt dat het voor macro ook prima te doen is, het schieten van wat plaatjes gaat vanavond prima. Niks bijzonders, maar ik heb het reuze naar mijn zin.

RENE_WETERINGS_20200602_950_Nieuwe_Kerkweg_051_Keverslak-99467

In een spleet tussen de oesters zie ik een mooi gekleurde Noordzeekrab zitten. Het pantser is fel oranje als ik mijn eerste foto maak, ik zie potentie voor een leuk plaatje dus probeer het wat mooier af te werken. De roodbuikaasgarnalen maken het geheel af, tevreden duik ik verder. Ik besluit op mijn gemak terug te duiken, want mijn luchtvoorraad is aan het slinken. Op de terugweg geniet ik van het ondiepe gedeelte en het leven wat hier te vinden is. Ik zie wat mooie garnalen, zeeappels, veel wieren, groene wierslakken en ik vind een keverslakje. Allemaal gelegenheden om mijn weg naar de steiger te vertragen, want ik maak overal even een foto van.

Eenmaal terug bij de steiger voel ik me compleet relaxt, het avondlicht tijdens deze duik was prachtig. Het zicht was goed, mijn humeur nog beter…wat wil een mens nog meer?

Max. diepte 10,5 m, temp. 18 gr. C., zicht ca. 2-3 m, duiktijd 80 min Duik 950 (Nieuwe Kerkweg, dinsdag 2-6-2020, 18.30u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief