Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Robert Smits

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Robert Smits.


Brydes vinvis

Dit is een Brydes vinvis, zo’n dertien meter lang, vastgelegd onder licentie van de Sri Lankaanse overheid. Het is een enorm spektakel om met deze reuzen in het water te springen. Niet alleen de boot die alle kanten op stuitert, wat blauwe plekken en derdegraads verbrandingen oplevert, je masker en snorkel die afvliegen omdat je in volle snelheid het water in duikt, maar vooral om de magische ontmoeting met zo’n ‘gentle giant’. Bij deze sprong ging ik alleen het water in tegen een hoge snelheid, waardoor mijn voet de opgebonden ladder van de boot raakte en ik hierbij bijna mijn voet brak. Onder water, zag ik niets dan blauw en schreeuwde ik het uit van de pijn. Toen ik weer boven kwam, riep Captain Morgan “under you, under you!”. De vinvis kwam op anderhalve meter afstand van mij rustig voorbij zwemmen. Hij leek te kijken of ik zijn hulp nodig had. Toen zijn oog recht in die van mij keek, voelde ik een enorme connectie en leek het alsof hij rechtstreeks toegang had tot mijn ziel – een bijzondere ervaring. Ik was geraakt door de magie van dit prachtige dier.


Zebrakrab

Ik was aan het experimenteren in een sterke stroming om een zebrakrab op een vuurzee-egel te fotograferen met een groot diafragma. De romige transitie van scherp naar onscherp trekt me heel erg aan. Het oog van de zebrakrab is centraal, maar lijkt, net als de uitsteeksels van zijn rugschild, op delen van de vuurzee-egel. Je kan ernaar blijven kijken en steeds iets anders zien.


Blackwater-duik

Tijdens een ‘blackwater’-duik heb je steeds te maken met een andere kant van de onderwaterwereld. Het is nooit een zekerheid of je veel ziet of dat er roofdieren komen jagen. Bij deze duik spotte ik enkele dwerginktvissen die aan het jagen waren. Ze waren vliegensvlug, wat het moeilijk maakte om een beeld ervan te maken. Deze Sepiolidae vind ik bijzonder van kleur en kan ik ook naar blijven kijken.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief