Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Joost Boerman

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Joost Boerman.


Squids

Voor mij zijn nachtduiken het leukst omdat het leven veel actiever is dan overdag. Op Aruba heb je Boca Chatalina, een perfecte plek voor squid-fotografie. Het is langs een rotsachtige kant en de diepte is ongeveer drie meter. Als de zon weg is, is het bijna zeker dat squids je opzoeken. Als je de duiklamp of het focuslicht laat branden, hoef je alleen maar te wachten. Na een paar testshots had ik de goede settings te pakken en kreeg ik de squids aardig op de foto. Tevreden was ik nog niet, ik wilde er meer dan één in een frame. Uiteindelijk, na ongeveer een uur onder water, kreeg ik twee kansen om ze alle twee op de foto te krijgen. En deze plaat was zeker de beste, de squid keek me recht aan en zijn broertje poseerde op de achtergrond!


Reef shark

Sinds ik in Australië al aardig vaak met haaien heb gezwommen, is mijn passie om deze dieren te fotograferen alleen maar groter geworden. Helaas hebben wij op Aruba (waar ik woon) geen haaien die op de duikplekken voorkomen. Nu kreeg ik de kans om met vrienden afgelopen jaar naar Turks and Caicos op vakantie te gaan. Zonder moeite ja gezegd natuurlijk maar op een voorwaarde, ik wil een dagje duiken! De Bahama’s staan het meest bekend om het duiken met haaien maar in de Turks is het net zo goed of misschien nog wel beter. Gelukkig kon ik een dag duiken en mijn camera ging mee natuurlijk. Na een bootrit van ongeveer een uur kwamen we aan op de duiksite. Gelijk toen we in het water lagen, zag ik de haaien al onder ons zwemmen, mijn dag kon niet meer stuk! Het was een drop-off duik, dus je keek recht de diepte in. Halverwege de duik kwam deze fantastische rifhaai mijn kant op zwemmen. Snel mijn flitsers en mijn settings goed zetten. Klik op de knop en weg was die, maar hij stond er op! Zelf vind ik deze foto zo mooi door de gele gloed van mijn flitsers en hij is haarscherp genomen met een donkerblauwe achtergrond!


Yellow striped goby

Deze foto mag niet ontbreken in het lijstje met mijn mooiste onderwatermomenten in het jaar 2019. Het begon met een simpele duik bij Mangle Halto op Aruba. Dit is een duiksite met een maximumdiepte van veertien meter en er ligt een klein bootje op de bodem. Perfect vanaf de kant te bereiken, dus er worden veel oefenduiken gedaan. Ik was met duikschool Happy Divers een duik aan het maken en besloot mijn camera mee te nemen. Zelf had ik geen zin om foto’s van mensen te maken die dag, dus ik schroefde de 100 mm macrolens erop.  De yellow striped goby is bijna altijd te vinden op de brain corals in Aruba. Deze groene kleur met het zwart en het geel van de vis kleurt supermooi op de foto. Na een tijdje in de duik zag ik dit grote hersenkoraal en dacht ‘die ga ik even van dichtbij bekijken’. Rustig zwom ik erheen maar ik zag al snel twee gobies heen en weer zwemmen die daarna alletwee in hetzelfde gaatje doken. Ik ben hiervoor gaan liggen met de camera, wachten tot ze er weer uit kwamen. Eerst liet een goby zich zien en daarna kwam ook de ander heel voorzichtig even kijken. Ik wist dat dit mijn moment was en moest nu de foto afdrukken. Gelukkig had ik mijn settings goed staan, want soms ben ik nog met de flitssettings aan het klooien. Ik kon niet wachten om Jeffrey de instructeur mijn foto te laten zien. Wat een fantastisch moment voor mij. Deze foto spreekt mij heel erg aan omdat het een sociaal moment van dieren laat zien. Zo zie je maar: vissen hebben ook vrienden waar ze mee relaxen overdag!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief