Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Grotduik in Fontaine de Saint Georges

Het kleine poeltje bij Fontaine de Saint Georges doet niet vermoeden dat er een grote grot en ondergrondse rivier onder schuilgaan. De grote hoeveelheid duikmateriaal die Bart meebrengt, lijkt aanvankelijk dan ook wat overdreven.

Samen met wat andere duikers ging ik in juni naar Frankrijk. We bezochten daar het departement Lot. Het Lot departement heeft kalkhoogvlaktes en rivierdalen. Het plan was om er te gaan duiken. Vlak voordat wij erheen gingen regende het flink. Hierdoor was het niet mogelijk om in alle grotten te duiken waar we wilden duiken. Door de regenval was de stroming te hard geworden en het zicht te slecht in sommige grotten. Gelukkig bleven er genoeg mooie grotten over waar we wel konden duiken.

Fontaine de Saint Georges begint bij een poel. In deze poel kan het water erg helder in zijn. Aan de ene kant van de poel loopt de poel over en begint de rivier. Aan de andere kant wordt de poel gevoed door de grot. In de poel zelf bevindt zich de nodige vis in zoals o.a. baars, snoek en voorn. Het kleine poeltje verraadt niet welke grot/ ondergrondse rivier zich erachter verbergt. Het ziet er onnozel uit om daar aan te komen met een berg duikspullen. Het lijkt behoorlijk overdreven, dit is het echter niet.

Aangezien we ongeveer 1400 meter afstand gingen afleggen en een maximale diepte van ongeveer 78 meter gingen halen ging er deze duik veel materiaal mee. De dubbel 7 was goed gevuld met trimix. Dit was nodig als bailout in het diepe gedeelte We deden deco op ongeveer een kilometer afstand vanaf de ingang. Daarom ging er ook decogas (bailout) mee tot die afstand. Daarnaast hadden we nog EAN32 nodig voor een mogelijke failure mbt de argon fles en om na deco op een kilometer afstand weer terug te komen bij de ingang. Naast een scooter per persoon ging ook een backup scooter mee.

Uiteindelijk hebben we deze duik 2 keer gemaakt. De eerste duik was het zicht het beste. De tweede duik heb ik nog wat videobeelden gemaakt die ontbraken na de eerste duik. De batterij van mijn camera was voor het einde van de eerste duik leeg.

Hoewel ik dit persoonlijk niet de mooiste grot vind die ik heb bezocht vind ik het wel een erg mooie plaats en met goed zicht is het een erg mooie duik. Helaas was dit zicht de tweede duik al een stuk minder dan de eerste duik. Het is een donkere grot en het water is af en toe een beetje melkachtig. Toch is het denk ik goed gelukt om een beeld van de duik en de grot te geven met de video die ik heb gemaakt.

Dit is zeker geen exploratie of record, maar dit is toch wel een duik waar ik veel moeite voor heb moeten doen om dit (veilig) te kunnen uitvoeren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief