Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Op verkenning in Vietnam (2)

Locatie Con Dao archipel, Vietna

 

De tweede duik van Duikreporter Ester in Vietnam is een verrassingsduik. Ook voor de gidsen is het de eerste keer op deze locatie.

Onze tweede duik in Vietnam is ook op Con Dao; na onze eerdere ‘red-de-haai’-duik gaan we nog voor een tweede duik het water in. Omdat de wind toch wel een beetje is aangetrokken, blijven we in de baai liggen waar we ook onze oppervlakte-interval hebben doorgebracht. Het ‘probleem’ is alleen dat Ryan en Ashley daar nog niet onder water gekeken hebben of er wat te zien is. Wij geven aan er geen probleem mee te hebben om op de gok het water in te gaan; juist een uitdaging om een nieuwe plek te verkennen. En gezien het mooie landschap van de eerste duik en wat we zo aan de oppervlakte kunnen zien, zal het niet helemaal een kale zandvlakte zijn die we gaan aantreffen. Echt op verkenning dus in Vietnam!

We maken ons weer klaar om onder water te gaan en laten ons overboord vallen, op zoek naar een mogelijk nieuwe locatie; er is een boei dus iets moet er wel te zien zijn (tenzij de vissers die gebruikt hebben om te vissen). Als we afdalen stuiten we meteen op een grote anemoon met clownvisjes en een paar porseleinkrabbetjes; mooi begin van de duik! We blijven een poosje hangen bij de anemoon en ik probeer de krabbetjes een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen; dat valt nog niet mee want ze zitten onder in de anemoon en er staat net een stuk koraal voor waardoor ik niet echt goed de camera er voor kan krijgen.

Na een poosje zwemmen we verder en ook hier zien we veel grote koraalblokken, grote ongerepte tafelkoralen en een mooi onderwaterlandschap. Een kleine rog ligt verscholen onder een koraalblok en probeert zich nog verder te verstoppen voor ons. Na alles wat we hier op de markten gezien hebben, zijn we tevreden dat er ook nog roggen in het water zitten. De Vietnamezen hebben helaas nog geen besef van alle rijkdom die ze onder water hebben en vissen er op los; gelukkig niet met grote netten maar alles kan gegeten worden; met tranen in mijn ogen heb ik ook al zeepaardjes in een bak water gezien op een lokale markt naast de garnalen en de kreeften. Die zie ik zoveel liever in hun natuurlijke omgeving en ik hoop dat dat deze vakantie nog gaat lukken.

Het landschap krijg ik niet vastgelegd met mijn macrolens maar ik zie wel een van mijn favorieten; kerstboomwormpjes! In alle mogelijke kleurcombinaties laten ze zich zien op de koraalblokken; ik kan mijn gang gaan en probeer om ze er zo goed mogelijk op te krijgen zonder dat ze zich terug trekken in hun kokertje. Felblauw, knalgeel, rood, wit, bruin met roze, gemêleerd, alles is mogelijk. Ook zien we wat slakjes die we nog niet eerder gezien hebben.

We zwemmen op ons gemak rond en na 75 minuten besluiten we dat het wel een mooie duik is geweest, absoluut de moeite waard geweest om zo onverwacht op een nieuwe plek te gaan duiken en op verkenning te gaan. Ook voor de duikschool was het een mooie ontdekking; het is een plek die voor iedereen toegankelijk is. Terwijl we met de straffe wind weer aan boord klimmen en terugvaren naar de haven praten we na over de interessante duikdag die we gehad hebben; het was in ieder geval een dag vol belevenissen en nieuwe ervaringen. Duiken op Con Dao is iets waar ik nog lang met veel plezier aan terug zal denken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief