Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Gopro or Nopro

Locatie Den Ossenhaven

 

Een duik met een doel. Maar of het allemaal uitpakt zoals gepland, valt nog te bezien. Duik met John mee in de Grevelingen!

Na al die berichten over het slechte zicht in de Oosterschelde hadden we besloten om de Grevelingen aan te doen en we gaan naar Den Ossenhaven, Den Ossenhaven is best wel een mooie duikstek ik doe hem nu pas voor de tweede keer aan en ik heb er weer zin, ik heb de Gopro met macrolens weer bij en ik heb een paar onderwerpen die ik wel op de film wil zetten namelijk zeeappels en botervissen. Vandaag gaan we voor de verandering met zijn drieën duiken, natuurlijk Lia mijn maandag ochtend Buddy en vandaag gaat Ronald een keer mee een niet onverdienstelijk onderwater filmer want hij heeft pas geleden een internationale prijs met zijn onderwater filmpje gewonnen namelijk The waltz of the cuttlefish, een mooi filmpje over het leven van de sepia. Ik heb Lia opgehaald en Ronald staat onderweg te wachten om gezamenlijk naar Den Ossenhaven te rijden, als we aankomen op de parkeerplaats staat er een stevig briesje en er staan toch wat golfjes bij de duikstek, ik vrees het ergste afgelopen zaterdag was het bij de nieuwe Kerkweg een flinke steenworp van Den Ossenhaven ook al heel slecht maar we gaan toch te water. Omkleden optuigen en richting het water, als we bij het water komen blijkt het allemaal toch mee te vallen het is geen super zicht maar een metertje of 4 kun je wel kijken het is alleen een beetje mistig. Ik kijk rond of ik een zeeappeltje kan vinden om op de film te zetten maar ik zie een soort dieseltreinwormpje of dat er heel veel op lijkt maar hij zit in soort kokertje en als ik mijn lamp er op schijn trekt hij zich helemaal terug, ik pak de Gopro en ik zet de lamp aan en druk de knop in van de Gopro en er gebeurd helemaal niets, ik inspecteer alles nog een keer en druk de aan knop van de Gopro in en er gebeurd wederom helemaal niets “SH!PS” Ik controleer nog een keer alles ik controleer of er water in het onderwaterhuis zit maar dat is niet het geval, dit is flink balen! Ik besluit even tot 10 te tellen en verder te gaan met de duik en gewoon genieten zonder filmcamera. Natuurlijk kom ik deze duik allerlei mooie dingen tegen zoals een paar grote Noordzee krabben en best veel botervisjes en dat was nu een van de onderwerpen die ik op film wilde zetten. We gaan eerst over het vlakke gedeelte en daarna gaan we de diepte in als we op een meter of 5 zitten is er een thermocline die goed voelbaar en zichtbaar is onder de thermocline is het zicht echt beter op sommige stukken zelfs heel goed te noemen. We gaan tot een meter of 15 diep en hier lopen eigenlijk alleen nog maar wat kreeften rond en Lia vond zelfs nog een steenbolk die mooi op de zelfde plek bleef rondhangen . We gaan weer langzaam naar een meter of 6 en ik voel weer die thermocline en het matige zicht op deze diepte, ik kijk in een hol van een kreeft en ik zie een kreeft die vrij blauw is en er een beetje week uitziet als ik nog eens goed in het hol van de kreeft kijk zie ik dat er een lege kreeften huid in ligt, deze kreeft is pas uit zijn oude huid gekropen en hij is nog zacht want als hij zijn scharen tegen een steen stoot zie je het gewoon ombuigen, hij heeft duidelijk nog een zacht huidje.

1-_7214813

We gaan verder en natuurlijk zie ik weer schitterende beestjes om te filmen maar in plaats daarvan bestudeer ik ze maar iets beter, ik kijk zelfs even door de macrolens om het beter te bekijken, als je goed kijkt zie je dat de stekels bewegen en dat er tussen de stekels een soort zuignapjes bewegen, erg mooi. We zijn alweer meer dan een uur onderweg en besluiten terug naar de kant te zwemmen ondertussen zwemmen we nog door een school glasgrondels, deze zijn een beetje doorzichtig en het lijkt net alsof er een luchtbel in het midden van zijn lichaam zit, en dat is ook zo het is namelijk zijn zwemblaas. We zwemmen op ons gemak naar de kant en gaan eruit, ondanks de pech met de camera heb ik toch een hele mooie duik gemaakt ik heb alles gewoon nog beter kunnen bestuderen omdat ik verder niks omhanden had en de pech met de Gopro was gewoon een lege accu dat had ik gewoon niet goed gecontroleerd, gewoon stom van mezelf. Na de duik met zijn drieën nog even een bakje koffie en een koek en nog even nakletsen over de duik, Lia en Ronald bedankt voor de duik.

Ik ben ongeveer 85 minuten onderwater geweest, ik ben rond 11:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max 15,2 meter diep geweest.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief