Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

En weg is je kont!

Hoe makkelijk kan het zijn… afscheid nemen van je achterwerk. Maar helaas is dat voor ons mensen niet weggelegd. Voor zeewormen wel!

Laten we vooropstellen dat zeewormen zich niet druk maken om de omvang van hun kont – de reden dat je hem als mens soms liever kwijt dan rijk bent. Bij zeewormen is het onderdeel van de voortplanting. Zodra het diertje klaar is voor nageslacht, maakt het achterste deel met de geslachtsklieren, de stolon, zich los van het lichaam. Dit achterste deel met eitjes of sperma heeft dan al eigen ogen, antennes, zwemharen, zenuwen en zelfs een soort ‘brein’.. De stolon gaat vervolgens op zoek naar een partner van het andere geslacht om te paren.

Maar hoe kan dat? Daarin heeft de Japanse onderzoeker Toru Miura zich verdiept. Bekend was al dat bepaalde genen bepalen waar het hoofd van een organisme zitten. Het onderzoeksteam ontdekte dat de genen bij de zeeworm Megasyllis nipponica actiever zijn op de plek waar het nieuwe ‘hoofd’ zich vormt. En dat is anders dan bij andere soorten in het dierenrijk. De genen lijken zich te hebben aangepast aan de manier van voortplanting, aldus de hoofdonderzoeker.

De Megasyllis nipponica met de stolon aan zijn achterste.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief