Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Een eerlijk verloop van het WK Onderwaterfotografie

Op weg naar het WK Onderwaterfotografie 2015 schrijft iedere maand een WK-vrijwilliger over zijn of haar bezigheden voor dit evenement. Deze blog is geschreven door Jan Azier, die onderdeel uitmaakt van de WK-werkgroep ‘Wedstrijd’.

Het leek allemaal nog ver weg toen in 2013 het WK in Cuba feestelijk werd afgesloten met de presentatie voor het komende WK in Nederland. Op dat moment zag iedereen de fraaie beelden van het Zeeuwse onderwaterleven. Inmiddels is de inschrijving voor de landen gesloten en is het tot nu toe verrichte werk beloond met de inschrijving van maar liefst 20 landen.

Grote evenementen, grote organisatie
Toen ik gevraagd werd plaats te nemen in de werkgroep ‘Wedstrijd’ heb ik daar meteen ja op gezegd. Mijn ervaringen als deelnemer aan internationale wedstrijden (o.a. in Marseille en ‘L Estartit) en als jurylid bij het WK in Cuba kan ik hierbij goed gebruiken. Omdat ik aan grote wedstrijden heb meegedaan, weet ik hoeveel werk de organisatie van zo’n evenement is. Maar als je je dan bedenkt hoe leuk het is om de belangrijkste wedstrijd op het gebied van de onderwaterfotografie in de Zeeuwse wateren te houden, dat wij als duikers/fotografen goed kennen, maar dat voor menig buitenlandse fotograaf onbekend is, dan is het toch allemaal zeker de moeite waard.

Marieke_Wiendels__2_Duidelijke regels
Samen met Desmond van Santen en Frans de Gronckel zit ik in de werkgroep ‘Wedstrijd’, wij buigen ons over het proces vanaf het afdrukken van de foto tot aan de juryuitslag. Belangrijk punt hierbij is hoe je dit eerlijk laat verlopen, met voor alle deelnemers gelijke kansen. Dit moet vastgelegd worden in regels – dúidelijke regels – die niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Alle regels zijn beschreven in “the specific rules 2015”. In dit reglement maken we duidelijk wat wel en niet is toegestaan tijdens het WK in Zeeland. Je kunt hierbij denken aan de definitie van de categorieën, maar ook wat is toegestaan qua bewerking van de foto’s of hoe het proces verloopt van foto’s inleveren.

Technische ontwikkelingen
Uiteraard konden we bij het samenstellen van deze specific rules niet zonder de andere werkgroepen. Zo hadden we input nodig van de werkgroep ‘Veiligheid’ over de regels die gelden tijdens een wedstrijdduik en zocht de werkgroep ‘Locaties’ naar geschikte wedstrijdlocaties. De CMAS is akkoord gegaan met de specific rules. Echter: de technische ontwikkelingen bij de nieuwste generaties camera’s gaan door en de ontwikkeling op het gebied van Wifi op de camera’s moeten we zeker in de gaten houden, om het wireless heen en weer sturen van beelden te voorkomen en te zorgen voor een eerlijk verloop van het WK. Een mooi doel!

Foto’s: Rob Aarsen (onder water), Marieke Wiendels

Links:

www.netherlands2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief