Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Een zachte invasie

Als je gefascineerd bent door kwallen, dan zit je aan de Barkley Sound goed. Peter Mieras kan er geen genoeg van krijgen.

Als je duikers over kwallen hoort praten, is het meestal in de zin van overlast. Zeker als het om bepaalde kwallen gaat die behoorlijk steken. Ik ben echter een duiker die gefascineerd is door al die blubberige maar sierlijke waterbewoners.

Aan de westkust van Vancouver Island (Canada) waar Kathy, mijn vrouw, en ik een klein familieduikresort runnen, hebben we het geluk dat we regelmatig bezocht worden door grote aantallen en soorten van kwallen. Aan het eind van de lente en het begin van de zomer zien we toenemende aantallen van zeedruifjes, rode haarkwallen, oorkwallen, kruiskwallen, lampenkapjes etc. Maar voor mij is de meest sierlijke en mooiste kwal de “Chrysaora fuscescens of geelbruine schijfkwal.

Dit jaar tegen het einde van mei zag ik op een zonnige dag een enorme oorkwal met een diameter van zo’n 40 cm langs ons dok zwemmen. Omdat we geen gasten hadden, besloten Kathy en ik een duik te maken om de oorkwallen te fotograferen en te filmen. Het zicht was beperkt… 3 meter horizontaal, en op 5 meter diepte mixten het zoute zeewater zich met het zoete regenwater zodat we een ‘onscherpe’ waterlaag hadden. Beneden de 7 meter was er zoveel plankton in het water dat het zicht zich tot 1 meter werd beperkt. Dus extreme groothoeklenzen op de camera’s.

Tot onze grote verrassing waren er niet alleen veel oorkwallen, zeedruifjes en enkele rode haarkwallen, maar ook honderden geelbruine schijfkwallen. De grootte varieerde van 5 cm doorsnede van de bel tot en met 50 cm. Deze kwallen worden veel in aquaria tentoongesteld tegen een strak blauwe achtergrond. Maar in werkelijkheid is het een veel mooiere ervaring. Zonlicht straalde in het ondiepe water en het ballet dat zich voor ons afspeelde, was magisch. Met hun tot 5 meter lange tentakels vol met netelcellen en hun lange witte op kant lijkende mondtentakels dansten de kwallen in sierlijke pulserende bewegingen voor onze camera’s.

Ondanks het feit dat de steek van deze kwal behoorlijk pijnlijk is en wij ons 4 dagen lang tussen hen in bewogen met soms kwallen boven, onder, links en rechts van ons, zijn we niet gestoken.

Na 4 dagen nam het aantal kwallen af en na een week was de invasie van de kwallen verleden tijd. Een onvergetelijke ervaring die we hopelijk volgend jaar weer kunnen beleven en vastleggen.

 

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief