Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Een RI&E voor het WK

Op weg naar het WK Onderwaterfotografie schrijft iedere maand een WK-vrijwilliger over zijn of haar bezigheden voor dit evenement. Deze blog is geschreven door Sander Kool, die onderdeel uitmaakt van de werkgroep veiligheid en bestuurslid van de NOB is.

Over een paar weken gaat het los! In het pinksterweekend wordt dan het wereldkampioenschap Onderwaterfotografie in Zeeland georganiseerd. De voorbereidingen zijn al tijden in volle gang! Vele, vele vrijwilligers gaan dit mooie, internationale evenement mogelijk maken.

Veiligheid
Een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van dit evenement is het onderwerp veiligheid. In het wedstrijdreglement worden directe veiligheidsmaatregelen genoemd, de ‘safety measures’. Zo zijn onder andere een stabjacket en een alternatieve luchtvoorziening verplicht en is er altijd een veiligheidsboot met een zuurstofkoffer aanwezig. Maar naast deze directe veiligheidsmaatregelen tijdens de wedstrijd is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De wedstrijdorganisatie vindt veiligheid tijdens dit evenement namelijk zo belangrijk er een specifieke RI&E is ontwikkeld. Zo zijn vooraf de locaties gecheckt en alle risico’s geïnventariseerd. Aan de hand hiervan zijn er diverse preventieve maatregelen (gevat in het Plan van Aanpak) genomen. Een van deze maatregelen is het beschikbaar hebben van een duikvaartuig van de Koninklijke Marine met een decompressietank en medisch geschoold personeel aan boord.

Bedankt!
Het maken van een RI&E voor zo’n groot evenement is een ‘hell of a job’ en zonder alle vrijwilligers te kort te doen wil ik hierbij toch Tim Colenbrander noemen. Tim, al jaren als vrijwilliger verbonden aan de NOB, heeft het afgelopen jaar de handschoen opgepakt om deze RI&E samen met de veiligheidscommissie op te zetten. ‘Tim bedankt!’.

Rene-Weterings-4

Sportduikrisicograaf
Voor duikverenigingen en –duikscholen heeft de NOB een online instrument waarmee je zelf een RI&E kunt maken. De Risicograaf is een praktisch hulpmiddel voor het identificeren van gevaren. Je koppelt de gevaren aan een risiconiveau, die je in prioriteitsvolgorde in een Plan van Aanpak zet. Op basis hiervan kun je binnen de vereniging of duikschool de veiligheids- en beheersmaatregelen selecteren.

Genieten
Terug naar het WK onderwaterfotografie. Zoals gezegd; veiligheid is belangrijk – ook tijdens dit evenement. Een goede voorbereiding, waar een RI&E een onderdeel van is, zorgt ervoor dat deelnemende fotografen, belangstellenden en organisatoren echt kunnen genieten van deze mooie, unieke, internationale happening!

Foto’s: Rinie Luykx (opening) en René Weterings

Links:

www.netherlands2015

1 reactie

  1. Daar komt echt een hoop bij kijken, bij de organisatie van zo’n evenement.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief