Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Een nieuwe duiklamp, maar welke? – deel 1

Hoe bepaal je in een jungle aan duiklampen welke voor jou het meest geschikt is? Sebastiaan van Aard neemt je mee in zijn vooronderzoek en bij de uiteindelijk keuze. In dit eerste deel doet hij het voorwerk.

Ik denk er al enige tijd over na om een nieuwe duiklamp te gaan kopen. Momenteel duik ik met de ‘Ikelite PCM’, een kleine en lichte ledlamp die ik ooit bij mijn abonnement op Duiken heb ontvangen. Tot nu toe heeft deze lamp prima gepresteerd, zelfs in Nederland! Het is echter toch echt een back-up lamp en ik ben ondertussen toe aan een lamp met iets meer vermogen. De grote vraag is: aan welke lamp ben ik nu toe? Ik dacht altijd dat er al een groot aanbod aan wetsuits, BCD’s en andere duikspullen bestond. Dat aanbod  valt echter in het niet bij de jungle aan duiklampen. Om het overzichtelijk te houden heb ik dit artikel dan ook opgedeeld in twee delen. In dit eerste deel maak je kennis met de verschillende termen die duikwinkels, -websites en -webshops gebruiken, de verschillende soorten lampen en een aantal criteria die je zullen helpen in zowel jouw als mijn zoektocht naar een nieuwe lamp.

De professionele termen

  • Lumen: de eenheid voor de hoeveelheid lichtstroom. Het meet de totale hoeveelheidEen nieuwe duiklamp, maar welke 1-2 licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt, ongeacht hoe deze is gebundeld (bijv. meerdere LED’s).
  • Lux: de hoeveelheid lumen per m2
  • Candela: de eenheid voor lichtintensiteit, waarbij 1 candela overeenkomt met 1 kaars.
  • Watt: het eigenlijke vermogen dat een lamp verbruikt. Deze eenheid wordt meestal gebruikt voor oudere halogeen lampen.

Verschillende soorten lamp

Tegenwoordig zijn de meeste duiklampen gebaseerd op ledtechnologie. Lampen met dit type lichtbron zijn momenteel het meest efficient, het duurzaamst en hebben de meeste lichtsterkte. Natuurlijk bestaan er ook nog gewoon halogeen-, wolfraam- en HID-lampen.
Verder kun je kiezen tussen een hand- of kabellamp. Van de laatste soort is de lamp via een kabel verbonden met een aparte batterij, die gedragen wordt op de fles of op de heup. Binnen de handlampencategorie kun je nog kiezen tussen oplaadbare en niet-oplaadbare batterijen. Al zijn oplaadbare batterijen op de lange duur goedkoper en beter voor de natuur natuurlijk.

Prijscategorieën

Gedurende mijn onderzoek werd duidelijk dat er een niet-officiële indeling naar prijscategorie bestaat. Dit is in ieder geval de verdeling die ik bij het bepalen van mijn keuze verder zal aanhouden.

  • Categorie 1: € 10,- tot € 80,-
  • Categorie 2: € 80,- tot € 300,-
  • Categorie 3: € 300 tot € 800,-
  • Categorie 4: € 800,- en hoger

In de laagste prijscategorie zitten back-uplampen. Alle primaire lampen zitten tussen € 80,- tot € 800,-. Hierboven zijn er ook nog lampen beschikbaar, maar het valt het mij op dat deze veel minder gericht zijn op recreatieve doeleinden.

Een nieuwe duiklamp, maar welke 1-3Een nieuwe duiklamp, maar welke 1-4

 

Keuzecriteria

Als je de lichtsterkte wilt vergelijken, zal je erachter komen dat lumen hiervoor tegenwoordig de meest gebruikte term is. De betere (en vaak ook duurdere) merken bieden dezelfde hoeveelheid lumen gedurende heel je duik aan. Bij goedkopere modellen wil het nog wel eens zijn dat je eindigt met een heel andere lichtsterkte dan waarmee je begon. Dit is toch belangrijk om in gedachten te houden bij je aankoop.  Desondanks dient de hoeveelheid lumen niet je beginpunt te zijn. Bij het kiezen van een duiklamp zijn er bepaalde belangrijke criteria die kunnen helpen bij het verfijnen van je keuze.

Aangezien ik zelf op zoek ben naar een nieuwe lamp, beantwoord ik onderstaande vier vragen vanuit mijn eigen perspectief.

1. In welke omgeving wil je de lamp gebruiken?

Ik duik voornamelijk in Nederland, wat betekent koud water en slechte zichtbaarheid (veel sediment in het water). Ik kan dus het beste een dunne lichtstraal kan gebruiken. Een brede lichtstraal zorgt voor te veel reflectie op het sediment. Dit zou mij eerder verblinden dan meer zichtbaarheid geven.

2. Wat is het doel van je nieuwe lamp? (Primair/secundair, voor fotografie/video, etc.)

Ik ben op zoek naar een primaire lamp, die ik vooral zal gebruiken om koraal en wrakken te ontdekken. Mocht de lamp daarnaast nog gebruikt kunnen worden voor fotografie en filmen, is dat fijn, maar het  zal niet leidend zijn voor mijn keuze.

3. Heb je een voorkeur voor een hand- of kabellamp?

Ondanks dat er heel veel recreatieve duikers in Nederland zijn die met een kabellamp duiken, gaat mijn voorkeur uit naar een handlamp. Naar mijn mening kan een handlamp mij meer dan voldoende voorzien in mijn behoeften. Daarbij denk ik dat een handlamp gemakkelijker op te bergen en op vakantie mee te nemen is. Indien mogelijk wil ik oplaadbare batterijen.

4. Wat is je budget?

Voor de aanschaf van mijn duiklamp heb ik een budget van rond de € 300,-. Zeg maar de lampen die zich in het eind van categorie 2 of aan het begin van categorie 3 bevinden. Mocht ik in het vervolg van mijn keuzetraject en onderzoek nu ontdekken dat mijn beste keuze meer geld kost, dan kan ik nog kiezen om toch langer door te sparen om zo meer budget te creëren.

Conclusie van deel 1 – het voorwerk

Ik heb de professionele termen beschreven, de verschillende soorten lampen, de prijsreeks en de verschillende criteria die je kunnen helpen een keuze te verfijnen. Ik ben tot een beter inzicht gekomen en weet nu wat voor soort lamp het beste bij mijn behoeften past. Ik heb echter nog geen idee wat ik kan verwachten van de technische specificaties (lumen, watt, etc.) bij mijn budget.  In deel 2 maak ik een vergelijking tussen verschillende merken lampen op basis van lumen, brandtijd, batterij en prijs. Op basis van die vergelijking ga ik mijn keuze maken voor een nieuwe lamp.

De auteur Sebastiaan van Aard blogt reglmatig op zijn eigen website – My Scubadiving Stories.

Openingsfoto: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief