Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur

Een nare ontdekking… met een goed einde!

Op een doordeweekse dag gaan Roel van der Mast en zijn buddy Madelon duiken in het Veerse Meer. Ze willen een paar mooie foto’s maken en lekker genieten van de onderwaterwereld. Maar dan doen ze een nare ontdekking…

Arnemuiden, woensdagochtend 20 maart. De zon zit nog achter de wolken maar zou volgens de weersvoorspellingen die middag tevoorschijn moeten komen. Om die reden besluiten we met de boot eerst tegen de wind in te varen richting Vrouwenpolder in de hoop dat, als we daar aangekomen zijn, de zon gaat schijnen. Want zonneschijn en duiken maken de belevenis onder water een stuk kleurrijker. Vrouwenpolder, daar ligt één van de vier percelen hangcultuurmosselen die het Veerse Meer rijk is. De mossels hangen daar zo’n 3 jaar voor ze geoogst worden. We hebben pech. We zijn waarschijnlijk een paar maanden te laat want van een afstand is al te zien dat de boeien, waaraan de lijnen met mossels hangen, boven op het water drijven. Geen punt want een stukje voor Veere ligt eveneens een perceel hangcultuur.

12:30 uur. De zon is inderdaad gaan schijnen en een lach komt op onze gezichten. We hebben er zin in want het is, zeker voor de reislustige Madelon, een paar maanden geleden dat we samen gedoken hebben in het koude Hollandse water. De plannen zijn, als het zicht het toelaat, om deze dag 2 duiken te maken. Afgelopen weken ging het qua wind en golfslag behoorlijk tekeer en dat zou best invloed op het zicht gehad kunnen hebben. We rollen achterover en als het zilveren gordijn van luchtbellen om ons heen is opgetrokken zien we glashelder water. Yes! Dit wordt een leuke dag om foto’s te schieten! We zwemmen langs de hangcultuur en Madelon ligt sierlijk in het water en zo weten we een paar leuke groothoekfoto’s te schieten.

Bruine vlek

Maar dan…Vanaf een afstand zien we een bruine vlek gekleefd tegen de strengen van zwarte mosselen. Dat trekt onze aandacht en we stijgen op om een kijkje te nemen. Dichterbij gekomen zien we enorme scharen van kreeften die tegen het net gedrukt worden. De scharen zijn al voorzien van elastieken. Doordat er nauwelijks bewegingsruimte is in de zak zit de kreeft in een doodvermoeiende houding te wachten op wat komen gaat. Bij verdere inspectie blijken er 4 kreeften ‘in bewaring’ te worden gehouden. Twee grote exemplaren waarvan één al zijn scharen verloren is en de tweede eitjes bij zich draagt. De andere 2 kreeften zijn ondermaats.

Eitjes

We fronsen onze wenkbrauwen en gebaren naar elkaar “wat moeten we hier nu mee?’. We weten beiden dat dit niet de wijze van vissen is en ook nog eens dat het kreeftenseizoen nog niet begonnen is. We breken de duik af en aan boord bespreken we wat te doen. We bellen de eigenaar van de hangcultuur en er ontstaat een prettig gesprek over visserij in het Veerse Meer. Natuurlijk hoort het net met kreeften niet bij de hangcultuur en de mosselvisser weet van niets. Hij meldt ons dat het zoetwatergehalte in het meer dusdanig hoog is dat de kreeftenstand niet erg hoog is of kan zijn. Ook de bodemgesteldheid werkt niet echt mee. Er zijn maar weinig plaatsen in het meer waar de kreeft zich in holen schuil kan houden. Een van de kreeften in het net draagt eitjes met zich mee. Daar moeten we dus juist heel zuinig op zijn wat deze draagt toch min of meer bij aan de fragiele kreeftenstand.

Om deze redenen hebben we, samen met de eigenaar van het perceel hangcultuurmosselen, besloten de kreeften hun vrijheid terug te geven om er samen nog van te kunnen genieten. Wij duikers voor de bezienswaardigheid onder water en een visser straks, als hij deze op een eerlijke manier heeft weten te vangen.

Uit navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt ondernemers (RVO) is gebleken dat de kreeftenvissers vanaf 19 maart jl. hun vistuig mochten plaatsen maar pas vanaf de laatste donderdag in maart (dit jaar op 28 maart jl.) kreeft mogen aanvoeren. Alle kreeft die voor 28 maart jl. in de netten zat moet in principe teruggezet worden. Er is wel sprake van een grijs gebied want de kreeft in de kooi of het net laten zitten tot de start van het kreeftenseizoen mag wel maar de kreeft vangen, voorzien van elastieken om de scharen en terugzetten in een net of kooi tot de start van het kreeftenseizoen mag dus niet.

   

2 reacties

  1. Een hele goede actie dus. De dader ( en dat kán een duiker zijn) ligt op het kerhof.

    REAGEREN
  2. Wat een goede actie, mooi verslag en prachtige foto’s. Klasse!
    Groeien de scharen weer aan?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief