Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniel Versteeg – Een mooie dag op de Noordzee

Duikreporter Daniel Versteeg gaat een dag de Noordzee op en maakt twee wrakduiken met geweldig zicht.

Om 08:00 moeten we aanwezig zijn in de haven om in te schepen op het duikschip Pluvier. Ik kom aan en zie al diverse auto van mijn duikbuddy’s staan en ze zijn inmiddels hun spullen aan het uitladen. Ik kom aan boord en begroet eerst onze schipper Cor. Daarna zie ik ook dat Bastiaan, Sander, Rogier, Frans, Albert en Richard aanwezig zijn. Wordt dus een gezellige boot.

Het plan is om een kleine 4 a 5 uur uit te varen richting het flessenwrak. Dit wrak ligt op een diepte van 40 meter waardoor wij op weg alvast de flessen analyseren en op een nitrox percentage van 28% uit willen komen. De rit richting het wrak is top. De zon schijnt en de golven zijn heel goed te doen. Ze hadden vandaag een maximale golfhoogte van 30 cm voorspelt.

Vlak voordat we aankomen gaan we nog even op zoek bij een paar coördinaten die door een paar vissers opgegeven zijn. Met de radar sporen we de bodem af en al snel zien we dat er iets op de bodem ligt. Aangezien we een volle boot hadden werdt alsnog besloten om door te varen naar het flessenwrak en deze locatie te laten voor wat het is. We zullen zeker in de toekomst een exploratie duik maken om te zien wat we hier kunnen vinden. Dit wordt meestal gedaan met een kleinere ploeg duikers.

Aangekomen op het flessenwrak gaat de trap het water in en zien wij dat wij reeds het water in kunnen. De stroming valt heel erg mee. We kleden ons aan en tuigen op. Deze keer heb ik veel spullen bij mij om mee te nemen. Naast de dubbel 12 heb ik mijn camera, een reel en een stage bij mij met 50% nitrox. Deze gebruik ik om extra gas bij mij te hebben en bij een noodzakelijke deco mijn tijden te verkorten en conservatief de deco af te werken. Ik klip alles aan en spring in het water. Frans geeft mij mijn camera aan en ik zwem alvast naar de ankerketting. Bastiaan en Sander komen er aan en we dalen af.

We komen binnen no time aan bij de bodem en ik heb mijn lamp nog niets eens nodig, zo helder is het nog op diepte. Ik zou willen dat ik in de Oosterschelde dit licht nog op 15 meter zou hebben. Ik maak mij klaar om het wrak te verkennen en wil mijn reel losklippen. Ik merk dat ik moeite heb om deze te vinden. De gasnarcose op deze diepte merk ik goed en maak de beslissing om op de reel van Bastiaan mee te duiken. Het anker lag 2 meter naast de stoomketels van het wrak dus het lokaliseren van het wrak was top. We hadden toch wel een meter of 5 a 8 aan zicht.

Mijn camera heb ik reeds in de afdaling aangezet en mijn basisinstellingen ingevoerd. Ik start om de flitsers goed af te stellen en begin te fotograferen. Hierin wilde ik graag de structuur van de ketels in beeld brengen met de vissen en toch ook wel graag met een paar duikers op de achtergrond. Gelukkig kwamen Richard en Albert langs zodat ik deze foto kon maken.

Ik ben inmiddels alweer ruim 20 minuten bezig en start aan mijn opstijging. Ik had reeds vooraf in de decompressie software mijn deco profiel uitgewerkt en begin op de geplande dieptes aan mijn stops. Onderweg kom ik Rogier tegen die ook met zijn stops bezig is en deze gaat nog even poseren voor de foto.

Na deze duik varen we terug richting Scheveningen om naar de 2e duikstek te gaan. Het plan was om op een ander wrak te duiken maar deze plannen gingen door omstandigheden niet door. We besloten om op een van de kruisers te gaan duiken.

Tijdens deze duik wordt gevraagd om op zoek te gaan naar oud visserslood zodat deze door de Stichting Duik De Noordzee Schoon omgesmolten kunnen worden. Zij maken hier dan duiklood van welke zij weer verkopen voor het goede doel.

Deze duik heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met een klein stuk van het wrak waar een paar grote stalen balken hoog boven de bodem staan. Hier zwom veel vis en zag ik enkele hele grote Noordzee krabben.

Na ruim 30 minuten zie ik Rob en Rogier langskomen en maakten deze jongens flink wat stof. Niet omdat ze slecht kunnen duiken ( integendeel ) maar omdat ze op zoek waren naar oud visserslood. Naast enkele kilo’s hiervan haalden ze ook enkele in visserslijn verstrikte noordzeekrabben naar boven die wij aan dek bevrijden.

Het was weer een prachtige dag met een kleine bonus in de avond. Rond de schemer zagen wij in de golven die door de boot gemaakt worden Zeevonk oplichten. Deze algen lichten na een beweging in het water blauw op. Echt een prachtig gezicht!

Conclusie van deze dag…………. Duiken op de Noordzee met het duikschip Pluvier is gezellig en top!!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief