Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur / Nieuws

Ghostfishing kent geen grenzen

Spookvissen, we kennen het probleem van de Noordzee. Maar het leeft natuurlijk wereldwijd. Pascal van Erp en Cas Renooij hebben nu het initiatief genomen voor ghostfishing.org.

‘Ghost fishing’, een probleem dat in Nederland aangepakt wordt door vrijwilligers van ‘Duik de Noordzee Schoon’, is het fenomeen van visnetten die verloren worden of aan wrakken blijven haken. Met als gevolg dat de netten zinloos vis en ander onderwaterleven blijven ‘vangen’. Mits ze intact zijn uiteraard, maar met de tegenwoordig gebruikte materialen gaan ze nog vele tientallen, zo niet honderden jaren mee. Aangezien wrakken -door de grote visserijdruk- voor veel vissoorten zoals de kabeljauw in de Noordzee de enig overgebleven plekken zijn waar ze zich kunnen voortplanten, komt hierdoor ook de instandhouding van de soorten enorm onder druk te staan.

thailand_-_samranpinnaclegf_stabbs07

Maar het is niet alleen een Nederlands probleem, ‘ghost fishing’ komt wereldwijd voor. Gelukkig zijn er zijn er ook elders initiatieven zoals Duik de Noordzee Schoon opgestart om iets aan deze manier van vervuiling te doen.

TBoyd_120116_3149_01_txdam18807_55ea4fDe nieuwe organisatie ghostfishing.org wil al deze initiatieven bundelen en het probleem zo wereldwijd meer aandacht geven dan nu het geval is. Daarnaast zullen er internationale projecten opgestart worden en zal de organisatie samenwerken met duikers uit andere landen om netten en afval te verwijderen en het probleem zo beter in beeld te brengen. De keuze voor deze internationale en projectmatige aanpak heeft ertoe geleid dat de duikorganisatie Global Underwater Explorers (GUE) geïnteresseerd is geraakt en Ghost Fishing sinds januari 2013 een GUE Affiliate is. Hopelijk motiveert dit zo veel mogelijk duikers in welk land dan ook om daadwerkelijk wat aan het probleem te doen. Samen staan we sterk!

Bijna alle initiatieven worden georganiseerd door vrijwilligers die op eigen kosten of met behulp van giften en/of sponsoring acties organiseren om spooknetten en ander afval onder water op te ruimen. Zo is Duik de Noordzee Schoon -gestart in 2009- sinds 2011 bezig om hun doelstelling binnen het project Bescherm een Wrak, het schoonmaken van 100  wrakken op de Noordzee, te halen.

In Californië (USA) zijn de Los Angeles Underwater Explorers (LAUE) en de San Diego Underwater Explorers (SDUE) actief met het ruimen van grote (sleep)netten en verloren kreeftenkooien. Een ander groot en al sinds 1996 lopend initiatief is Blai Herrin (Blue Army) in IJsland waar een duikschoolhouder nationaal diverse projecten met vrijwilligers opzet om naast onder water ook afval langs de kustlijn en in havens op te ruimen. Als laatste willen we Ghostnets Australia nog noemen die vooral aan de oppervlakte werken en zo veel mogelijk afval bergen dat in de oceaan drijft. Allemaal erg motiverende initiatieven waarvan wij denken dat anderen er ook door geïnspireerd raken om zelf actie te ondernemen.

Wil je meer weten over het initiatief, kijk dan op dewebsite van de organisatie of volg hen op Facebook. En ken je nog andere projecten, laat het Pascal van Erp en Cas Renooij weten.

Foto’s: Cor Kuyvenhoven en Tom Boyd

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief