Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Zeeland heeft een duikridder!

Een mooie dag voor duikridder Ferry van Dorst. De bekende Zeeuwse duikinstructeur is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een complete verrassing.

Foto: Sandra Schimmelpennink, Sansee Fotografie
Foto: Sandra Schimmelpennink, Sansee Fotografie

Een vrijdag in oktober. Ferry van Dorst heeft zijn nette kleren aan. Hij verwacht de leden van de Raad van Bestuur ter gelegenheid van zijn afscheid. Althans dat is hem verteld.

Als hij de deur opendoet, staat er een man met een ambtsketting – burgemeester Jack van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland, waar Ferry samen met partner Leonieke Goutier woont.

De burgervader komt niet alleen voor de koffie. Ferry van Dorst wordt namelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Bijzonder, een hele eer,” vertelt Ferry en ik kan door de telefoon een lach van oor tot oor ‘zien’.

De koninklijke onderscheiding krijgt hij niet voor niets. Ferry is al 23 jaar, eigenlijk zijn hele duikleven, actief voor de duikwereld. Als instructeur voor de NOB en de IANTD heeft hij samen met Leonieke inmiddels bijna 2000 (!) duikerbrevetten afgegeven, waarvan een aanzienlijk deel voor de opleiding driftduiken was– een must voor wie in de Zeeuwse wateren wil duiken. De afgelopen jaren is hij ook geroemd vanwege de specialty Self-sufficient Diver, in de wandelgangen soloduiken genoemd – hij wist deze vorm van duiken uit de taboesfeer te halen door zijn artikeltjes, opleidingen en voordrachten.

Maar er is meer: hij was actief tijdens het WK Onderwaterfotografie in Zeeland, schreef mee aan boeken voor de Nederlandse Onderwatersport Bond, publiceerde artikelen, bekleedde diverse bestuursfuncties in het onderwijs, de zorg én de duiksport, enzovoort.

En wie denkt dat Ferry en Leonieke dit alles fulltime doen, nee. Beiden hebben ze een goede ‘gewone’ baan. Duiken was voor de weekends en avonden. Helaas zit duiken er de afgelopen twee jaar om medische redenen niet in voor Ferry. “Dat betekent overigens niet dat ik er niet mee bezig ben,” voegt hij er snel aan toe, “Ik heb zojuist de teksten voor het nieuwe nitrox-opleidingsboek van de NOB aangeleverd.” De dijk over klimmen met een zware uitrusting is te veel, maar hij werkt eraan om hopelijk volgend jaar toch weer vanaf een boot te duiken: “Het wrak van de Haven bij Genua zou ik graag weer doen.” Een mooi doel om naartoe te werken!

De versierselen die bij de onderscheiding horen, werden niet opgespeld door de burgemeester vanwege de 1,5 meter afstand. Leonieke nam de taak over. “Eigenlijk was dat wel mooi, zij heeft dit immers ook allemaal in gang gezet.”

5 reacties

 1. Avatar

  Gefeliciteerd Ferry! Dik verdiend!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Gefeliciteerd Ferry

  REAGEREN
 3. Avatar

  Gefeliciteerd!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Hoi Ferry; van harte proficiat! Een bijzondere erkenning voor jouw brede inzet op velerlei gebied en dan met name de duiksport! Zeer verdient!! Groetjes uit Haarlem.

  REAGEREN
 5. Avatar

  Gefeliciteerd Ferry!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief