Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk den Hooglander – Zeepaard in maart

Het zal je gebeuren! Op je eerste duik van het jaar iets heel bijzonders zien. Het overkwam Duikreporter Dirk en zijn buddy Pierre.

In de winter duiken we niet, maar tegen Pasen begint het weer te kriebelen. Na een paar zonnige dagen en verhalen over veel slakjes in de Oosterschelde kan ik mijn buddy overhalen om weer eens een duikje te gaan maken. De eerste duik van het jaar maken we bij de Zeelandbrug.

Zoals we al gehoord hadden zitten er inderdaad erg veel slakjes. De harlekijnslakjes zijn niet te tellen, van hele kleintjes tot grote exemplaren waar ook zwarte strepen in zitten. We begrepen al dat we te laat waren voor de snotolf, dus daar hoeven we niet meer naar te zoeken.

Op de pijlers van de brug groeien heel veel tubularia en anemonen, echt een mooi gezicht. Als we een stukje verder gezwommen zijn zie ik ineens iets bekends. Ik moet echt een paar keer met mijn ogen knipperen, want dit had ik nu nog echt niet verwacht, ik dacht dat ze altijd pas einde voorjaar kwamen. Maar er zit echt een zeepaardje! Hij of zij is niet zo groot en wat schuw en draait het hoofd weg als ik met mijn lamp in de buurt kom. Ik geef een signaal aan mijn buddy die even moet zoeken waar ik naar kijk. En dan kijkt hij me net zo verbaasd aan als ik me voel. Het is toch nog helemaal geen tijd voor zeepaardjes? Wat een geweldige waarneming. Mijn buddy maakt onder water al gebaren voor foto en camera, want die hebben we niet. En dit hadden we toch wel graag op de foto willen zetten!

Na een half uur wordt het frisser en gaan we eruit. Dat was een serieus goede eerste duik van het jaar! En we gaan snel terug met een buddy die wel een camera heeft, dus foto volgt!

7 reacties

 1. Wat leuk! Misschien een gekke vraag, maar ik heb nog nooit in NL gedoken. Met wat voor pak kun je in deze tijd van het jaar duiken? 7mm? Of moet het echt een droogpak zijn. 😊 Groeten!

  REAGEREN
 2. Wat een leuk verhaal, Dirk. Ik wacht met spanning op een foto.

  REAGEREN
 3. 1 april?

  REAGEREN
  • Berthold, twee weken geleden zijn er al zeepaardjes waargenomen in de Oosterschelde, ze kunnen overwinteren. Het zijn blijkbaar geen temperatuur gebonden dieren.

   REAGEREN
 4. Er waren laatst na een storm toch ook zeepaardjes aangespoeld ergens?

  REAGEREN
 5. 1 april !

  REAGEREN
 6. Ik heb dit jaar 55 jaar gedoken in Zeeland. Nog nooit zeepaardjes vóór Juli gezien.
  Mogelijk dat de zo verfoeide (door velen) klimaatveradering iets anders doet.
  Bij mij is de scepsis hoog, uitermate heel zeer hoog!
  Ennnnnnnnnnn 4 graden C is 4 graden C; ik houd het op een 1 april grap.
  Indien niet……..zijn er ook al sepia’s en pijlinktvissen waargenomen?
  Die komen normaliter altijd zo bij 11 tot 13 gradenC.
  In dát geval zijn de wonderen de wereld nog niet uit

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief