Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Sander van der Heijden – Something special… de Sulawesi-versie

Something special! En dan bedoelen we ook speciaal. Sander van der Heijden neemt je mee naar het tropische eilandje Bangka met veel palmen, een wit bountystrand, helder blauw water én…?

Voor het eerst ben ik mee gegaan met een Photo Experience reis. Indonesië – Sulawesi. Een tweeledige duiktrip. Het eerste deel van de trip verblijven in Manado (het “vaste”land). Het tweede deel van de trip verkassen we met de hele zooi met twee boten naar het eiland Bangka. Tussen Manado en Bangka maken we twee duiken.

Vlak vóór Bangka passeren we een dorpje aan een strandje. Prachtig blauw water, wit zand, hier en daar een typisch Indonesisch vissersbootje, palmbomen, je kent het wel. En hier en daar lopen er varkens op het strand. Ja echt, klein en groot! Navraag bij onze duikgids leert dat de locals de varkens onder andere als huisdieren houden. En dat ze ook wel eens zwemmen!

Toen mijn roomy Peter Boots dat hoorde!!! . . . dat verdere verhaal kunnen jullie in Peter zijn column “Bootsy’s Bubbles” lezen (in Duiken van januari).

20171006_SandervanderHeijden_1-59845

Tijdens de “making of” hebben we erg gelachen en veel schik gehad. Één van de grotere varkens luistert naar de naam “Boelah”(ik schrijf het maar zoals het klinkt). Na enig aandringen van het toegestroomde publiek, komt Boelah het water in. Nieuwsgierig even kijken bij die vreemde snuiters met duikpakken en camera’s. Al snel houdt ze het voor gezien, maar terug op het droge blijft ze toch bij de waterlijn rondscharrelen. In het water bleven de voetjes stevig op de grond, echt zwemmen werd het helaas niet. Dus we gaan ondiep proberen om half/half shots maken. Een uitdaging in het ondiepe, golvende water!

20171006_SandervanderHeijden_2-59845

Op het strand loopt Boelah wat heen en weer. Zomaar het water in lukt niet meer. Wat nu? Hier is meer voor nodig! “Hee!” roept Peter naar de boot crew, “hebben jullie wat eten om Boelah te lokken”? Er werden wat opdrachten naar de mensen op de kant geroepen, in een taal die ons niet machtig is. Even later werd er een kommetje visje gebracht. Visjes? Ja echt! De varkens zijn er blijkbaar dol op. Even ruiken, en het Boelah kwam gelijk weer mee het water in. Enthousiast als Peter is, werd er aardig op los geklikt. Met fisheye lens, dus van heeeel dichtbij. Maar dat deerde Boelah niet, eten was even belangrijker. En dat leverde leuke situaties op!

20171006_SandervanderHeijden_3-59845

20171006_SandervanderHeijden_4-59845

Nadat de visjes op waren, hielden we het voor gezien. Boelah ook trouwens. We liepen terug naar onze boot, evenwijdig aan het strand en tussen de bootjes en touwen door. Dan spot Peter een jongetje met een rood shirt op het strandje. “Hee, kan dat jongetje zwemmen?” vraagt Peter aan de boot crew. “Yes, he can!”. En hij wil graag poseren voor ons. Onder water natuurlijk! Na het varken, is er nu een ander model “de klos”. Onder een blauwe boot, in het warme blauwe water, met z’n rode shirt, in het goudgele zonnetje. Compositie naar compositie. “Nog één keer!” hoor ik al meerdere keren roepen! Lachend neemt het model weer een hap lucht.

Wat een lol hebben we die middag (en ook vooraf en achteraf!) gehad met Something Special!

En Peter? Peter is ook Something Special met z’n anders dan anders ideeën!

20171006_SandervanderHeijden_5-59845

2 reacties

  1. Avatar

    Leuk verhaal Sander

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief