Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Teunis van den Bor – Romeins wrak

Voor de kust van de Italiaanse Bloemenrivièra ligt een wrak dat belangrijk is voor de Italiaanse maritieme archeologie. Van het ongeveer 2000 jaar oude wrak is niets over, maar de bodem ligt bezaaid met Romeinse amforen. Duikreporter Teunis dook op deze bijzondere plek.

De dag voorafgaand aan onze duik hebben we afgesproken dat we een duik zouden gaan maken bij het eiland voor Albenga. We duiken natuurlijk liever op een wrak maar ja je kan niet altijd zes gooien.

Om 9 uur komen we aan bij de duikschool waar we al aardig zijn ingeburgerd. We beginnen met het pakken van onze duikspullen en een fles om de set op te bouwen. Niet veel later komt eigenaar Corado aangelopen met het nieuws dat het geen eiland wordt maar het Romeinse Wrak, ofwel de Nave Romana di Albenga zoals de Italianen het zeggen.

Dat klinkt ons als muziek in de oren, want het blijf toch echt wel bijzonder om op een 2000 jaar oud wrak te mogen duiken…De flessen moeten nog even gecontroleerd worden op het druk en zuurstof percentage (EAN28) en kan dan in de rubberboot gezet worden. Niet veel later vertrekken we naar het wrak wat normaal gesproken zo’n 20 minuten varen is, alleen ging dat vandaag iets anders….
We waren net een paar minuten buiten de haven toen de 250 pk sterke motor wat begon te sputteren. Na enig onderzoek door Corado bleek dat de brandstofmeter defect was, en we dus zonder brandstof zaten. Na wat telefoontjes over en weer werd er een grote tank brandstof bezorgd, en kon onze trip worden vervolgd.

Na een minuut of 15 zijn we bij het wrak en wordt er gezocht naar de juiste locatie om het anker te droppen. De Nave Romana bevind zich op een diepte van 40 meter.
Na de afspraak over de bodemtijd vallen we achterover van de rubberboot het heldere water in en kan de duik beginnen.

Als we zo’n 10 meter zijn afgedaald zien we de amfora’s al liggen en op 15 meter diepte hebben we een prachtig overzicht over het veld amfora’s . Een kleine ‘YES’ probeer ik door mijn automaat heen te brullen naar de anderen.
Tijdens de afdaling is het echt genieten van het uitzicht, “WAUW”.
Eenmaal beneden ben ik eigenlijk alleen nog maar druk met het nemen van foto’s en vliegt de tijd.

Niet veel later wordt het sein gegeven om aan de opstijging te beginnen. Tijdens het opstijgen werp ik nog een laatste blik op het wrak en voel me best wel euforisch van deze schitterende duik.
Eenmaal terug op de boot blijk ik niet de enige te zijn met dit gevoel, en op de weg terug wordt de duik nog even nabesproken met de mede duikers.

Als we weer terug zijn bij de duikschool wordt er een heerlijk bord spaghetti geserveerd. Het heeft toch zo z’n voordelen dat we daar al aardig ingeburgerd zijn…

Mijn week kan al niet meer stuk.

6 reacties

 1. Wat gaaf dat dat er gewoon nog ligt. Je zou verwachten dat dat inmiddels weg is. Is er van het wrak zelf ook nog iets te zien?

  REAGEREN
  • Hoi Bram,

   Op het eerste oog is er niks van het wrak over, maar ze zijn daar nog bezig met onderzoek vanuit de overheid.
   En wat ik begrepen heb moet er nog het één en ander onder de amfora’s liggen…

   REAGEREN
 2. Dat zijn aardig wat amforen. Ik had het daar niet zo verwacht. Maar weer eens een keer Italië op de duikkalender zetten.

  REAGEREN
 3. Dat ziet er uit als een serieus goede duik. Die komt op mijn to do list.

  REAGEREN
 4. Te gekke duik. Wel een vraag, kun je er ook andere duiken maken?

  REAGEREN
  • Hoi Marco,

   Zeker kun je daar nog andere duiken maken…

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief