Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Ooit eerder gedaan?

Wat doe jij na het maken van een duik? Duikreporter Dirk Van den Bergh combineert zijn duik met een heel ander soort activiteit.

Het was al afgesproken vóór de pandemie uitbrak, maar moest steeds weer uitgesteld worden. Nu is het zo ver! Ik laat mijn Nederlandse buddy Nick Lobé kennis maken met de Put van Ekeren en daarna gaan we skiën op de indoor skipiste Aspen in Wilrijk. Het is een mooie nazomerdag met een middagtemperatuur van 27°. Het contrast kon niet groter zijn. Het wordt een memorabele dag!

We zijn heel vroeg bij de Put van Ekeren en gaan als eerste duikers het water in. Buddy’s Pierre Spirlet en Marina Persy zijn er ook en die duiken samen met Arjen Kempenaers.

001 steiger met allemaal-110229

Het zicht is uitstekend en zo blijft de groep zonder problemen in mekaars buurt. In de grote put ga ik even naar 12,5 meter diepte om de kikker met de bril (zie titelbeeld video) in beeld te nemen. Daarna volgen we de rand van de put en aan de haas gaan we richting oever. Onderweg zien we veel baarzen, voorntjes en enkele kleine snoeken.

Langs de oeverrand gekomen doet Nick teken: er ligt een paling bewegingloos op de rotsblokken. Weer de zoveelste dode paling die ik dit seizoen tegenkom denk ik. Omdat hij zo mooi op de rotsen ligt neem ik hem toch in beeld. Maar, hij leeft nog! Ik zie zijn vinnetjes bewegen. Plots zwemt hij vanuit liggende houding achteruit! Ik wist niet dat een paling dat kon. Ik zoek het thuis op en ja hoor, ik vind deze interessante informatie: “Ze hebben geen buikvinnen en veel soorten hebben ook geen borstvinnen. De rug- en anaalvinnen zijn versmolten met de staartvin en vormen een enkel lint dat over een groot deel van de lengte van het dier loopt. Palingen zwemmen door lichaamsgolven op te wekken die zich over de lengte van hun lichaam voortplanten. Ze kunnen achteruit zwemmen door de richting van de golf om te keren.” – https://nl.bereawiki.com/424970-eels-KWCJJF

007 paling-110229

Toch is er met deze paling duidelijk ook iets mis: ik kan hem veel te gemakkelijk in beeld nemen. Hij zwemt traag weg en gaat zich verstoppen tussen de planten.

We gaan nu terug richting Zuid en komen bij het beeld van het zeepaard uit.

008 zeepaard beeld-110229

Daarna gaan we de kleine put in. Uiteraard laat ik Nick ook het beeld van de buddy’s zien.

009 Buddy's met Nick-110229

Het beeld van de buste missen we omdat er op dat moment een karper passeert. Die moet natuurlijk ook in beeld! Nick vindt nog een riverkreeft. Veel aandacht besteedt hij er niet aan, want die heeft hij al genoeg gezien in de Vinkeveense plassen: daar is het een echte plaag! Voor mij is het eerder een uitzondering om er ééntje tegen te komen.

Na 86 minuten is mijn lucht zo goed als op … De andere groep is er al een kwartiertje uit en Pierre staat klaar met zijn ondertussen befaamd geworden worstenbroodjes! Een ideale hongerstiller, want na de duik rijden Nick en ik naar de indoor skipiste Aspen in Wilrijk. Daar gaan we twee uren indoor skiën op echte sneeuw bij een temperatuur van -7°. Zou iemand ons dit ooit voor gedaan hebben? Duiken én skiën op dezelfde dag, uiteraard met een après-ski als afsluiter!

skipiste compilatie-110229

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief