Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Op visite bij mijn vriendjes

Steenslijmvisjes zijn bijzondere visjes. Duikreporter Dirk Van den Bergh gaat op zoek naar deze grappige visjes bij Strijenham.

Maandag, iedereen aan het werk, verveling, mooi weer … nog maar eens een solo duikje doen?

De hoog water kentering valt mooi in de namiddag bij Strijenham: ideaal om nog eens dag aan de steenslijmvisjes te gaan zeggen. Op een visser na is de duikstek helemaal voor mij alleen. Ik spreek met hem af waar ik ga duiken. Hij is op geep aan het vissen, dus zijn haak hangt aan de oppervlakte. Ik zeg al lachend dat ik ze naar hem zal sturen (maar een geep heb ik tijdens een duik nog nooit ontmoet!).

Nog even een dubbele self check en dan onder. Verrassend is de stroming! De kentering heeft al plaats gehad en het stroomt voor deze duikstek toch wel hard.

Dirk-Van-den-Bergh_20180625_kompaskwal-67712

Ik kom veel kompaskwallen tegen. Ze zien er niet meer zo fris uit. Strijenham is een mooie duikstek, met op de rifwand, waar de stroming langs komt, veel zeeanjelieren. Kreeften, Noordzeekrabben, heremietkreeften en uiteraard zwemkrabben kom je hier veel tegen. Grondels zitten er massaal, al zijn ze heel schuw en ik zie een schooltje Ruthensparrs grondels: de ouders met hun kids!

Dirk-Van-den-Bergh_20180625_heremietkreeft-67712

Ik blijf maar even in het anjelierenveld en vermits ik solo duik ga ik slechts 7 meter diep.

Dirk-Van-den-Bergh_20180625_zeeanjelieren-67712

Mijn doel van de duik zijn de steenslijmvisjes. Op die plaats blijf ik 32 minuten hangen: hét voordeel van solo te duiken, want welke buddy vindt daar nu wat aan? Ik kan mooie beelden maken en de visjes komen dichter en dichter …

Dirk-Van-den-Bergh_20180625_steenslijmvis3-67712

De mannetjes zijn mooi in hun paaikleuren. Ze bewaken het nest. Deze visjes hebben hun naam niet gestolen: ze zitten verscholen tussen de stenen en dank zij hun schubloze slijmerige huid kunnen ze zich op een heel klein vochtig plekje handhaven. Ze zijn dan ook te vinden tussen de rotsen op de rand van de getijdezone. Hun voedsel bestaat uit diverse soorten krabbetjes, zeepokken en garnaaltjes. Riskeren die garnalen die er altijd in de omgeving te vinden zijn dan hun leven niet? Volgens mij leven ze in symbiose met de steurgarnalen!

Dirk-Van-den-Bergh_20180625_twee-steenslijmvissen-67712

Tijd om afscheid te nemen … ik lig al 92 minuten in het water! Weeral een geweldige duik en … ik kom nog terug hoor vriendjes!

Onderstaande video zoals steeds in HD1080p bekijken voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief