Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Oef! Mijn lens heeft het overleefd!

Duikreporter Dirk Van den Bergh ziet hele kleine dieren. Maar dat ene grote dier heeft hem ook gezien en wil duidelijk liever niet op de foto. Zou dat Dirk weer een lens gaan kosten?

Vandaag sluit ik aan bij Marcel Suchan (divinglunatics) en Pierre Spirlet (mijn topbuddy). Afspraak bij duikstek Zeelandbrug. Het is vrijdagmiddag, maar toch staat de parking al goed vol … Blijkt dat de Duitsers een feestdag hebben …Wij zijn dus met zijn drieën en dan is het risico bij minder zicht dat we mekaar onderweg kwijtspelen groter en we spreken af dat, indien dat gebeurt, we de duik gewoon afmaken. We hebben alle drie immers ervaring met soloduiken.

Ik leid hen naar de plaats waar ik met het inktvissenweekend de sepia’s zag, maar ze zijn niet thuis. We zoeken nog even verder op de andere plaatsen, maar geen sepia’s te zien. Op het moment dat we terugdraaien blijkt dat we Marcel al kwijt zijn …
Pierre en ik maken onze duik verder, zoals afgesproken. We gaan nu wat dieper en blijven snuffelen op de rand van het steenstort. We komen slanke waaierslakken tegen, Pierre ziet ook een harlekijnslakje en de heremietkreeften zijn duidelijk de winter goed doorgekomen, want die zitten er echt veel. Zeespinnen ook.

Dirk-Van-den-Bergh_20180601_slanke-waaierslak-66735

Ik denk dat ik een boompjesslak zie en Pierre maakt er een mooie foto van. Het blijkt dan toch geen slak te zijn, maar een harig kantmosdiertje … (info Peter H. van Bragt). Zal ik me dan toch maar eens een loep aanschaffen? Maar toch een prachtige foto Pierre! Bovendien staat er ook een zebrazeespin (https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19041op). Ze lijkt van het mosdiertje te eten. Die spin is nog maar sedert november 2013 voor het eerst in de Oosterschelde gesignaleerd, maar heeft zich hier met succes vermenigvuldigd.

Pierre-Spirlet_20180601_harig-kantmosdier-66735

Na 45 minuten gaan we terug richting kant. Pierre wijst een grote kreeft aan. Terwijl ik haar film valt ze mijn camera aan (zie video). Gelukkig heeft mijn fisheye lens (het is al de derde …) het deze keer overleeft! Geen krassen! We komen ook nog mooie pauwkokerwormen tegen. Na 60 minuten komen we mooi bij de trap boven. Marcel zit boven op de dijk op ons te wachten en doet teken dat alles OK is.

Voor de tweede duik rijden we naar Dreischor Frans Kok Rif. Ook daar niets dan Duitsers en een bijna volle parking! Duikplan: ik zal leiden tot aan het kasje en daarna neemt Marcel over om verder door naar het rifje te gaan. We komen recht op het kasje uit! Dat gebeurt niet elke keer! Op de zanderige bodem is het zicht nooit optimaal. Veel leven is er niet te zien en wat er zat heb ik dan nog gemist: Pierre en Marcel zien verschillende grote vlokslakken…

Wanneer we verder afzakken wordt het water steeds kouder en kouder … Op 13 meter is het nog slechts 13°! Vermits het rif nog dieper (en dus waarschijnlijk nog kouder) ligt doe ik teken aan Marcel om terug te keren.

We blijven nog een tijd in het ondiepe (en 20° warme) water rondsnuffelen. Er zitten veel kreeften, steurgarnalen, Groene wierslakken en veel zwarte grondels.

Dirk-Van-den-Bergh_20180601_Europese-zeekreeft2-66735

Dirk-Van-den-Bergh_20180601_steurgarnaal-66735

Ik zie een grondeltje op een oesterschelp liggen en kan het mooi in beeld nemen. Thuisgekomen zie ik dat het zijn eitjes aan het bewaken was (die loep hé!). Waarschijnlijk is de bovenste helft van de oester afgebroken door een duiker of een krab …

Dirk-Van-den-Bergh_20180601_grondel-met-eitjes-66735

Na 67 minuten zijn we terug boven. Waar is dat mooie weer van in het weekend gebleven? Het is slechts 14° en het is beginnen regenen … Toch weeral een mooie duikdag. Bedankt buddy’s!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief