Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Jubileumduik

Datum 07-07-2015
Locatie De Vuilnisbelt

a1Precies 5 jaar geleden heb ik het eerst met Lia samen gedoken, onze eerste duik samen was aan de vuilnisbelt en vandaag vieren we dat met een duik aan de vuilnisbelt.
We moesten wel vroeg aanwezig zijn omdat de kentering vrij vroeg is maar voor zo’n jubileum duik moet dat geen probleem zijn.
We staan beide om 7 uur aan de vuilnisbelt nog even een praatje dan optuigen omkleden en het water in.
Bovenwater leek het best redelijk en als ik onderwater kijk lijkt het ook redelijk maar als we dieper gaan lijkt het wel of we in een sneeuw storm zitten ik zie lia maar met moeite gelukkig word het dieper iets beter maar het is niet om naar huis te schrijven.
Het is zo slecht dat ik mijn fototoestel gewoon uitlaat en pas aanzet als ik echt iets bijzonders zie.
We zwemmen en zien niet echt bijzondere dingen, wat krabjes een paar grote Noordzee krabben en opvallend hele grote zee anjelieren, er zitten een paar schitterende exemplaren bij.a2
Ik zie nog een paar galathea kreeftjes die zich diep in een lege oester verschuilen en na een tijdje wijst Lia mij een eisnoer aan van een slak, hij lijkt op die van een milennium slak maar is veel kleiner we kammen de omgeving af maar er is geen slak te bekennen achteraf lijken deze eisnoeren van de satijn slak te zijn.
a3Na een tijdje keren we om en laten ons met de stroming weer richting de trap vervoeren het word onderweg allemaal niet spannend we besluiten niet via de duiktrap eruit te gaan maar via de schelpenstrandje trap.
We laten ons naar een metertje of 3 diep opstijgen en zwemmen langs de dijk en dan ga je vanzelf langs het ondiep gedeelte naar de andere trap bij het schelpenstrandje.
Eens kijken of het hier wat spannender word, Lia vind gelijk een heel klein slangsterretje, dat was echt lang geleden dat ik die onderwater had gezien.
Ik probeer er wat foto’s van te maken maar de slangster blijkt best wel een snelle jongen en het is ook niet zo’n spannend wezentje dus gaan we weer verder.
Er springen ook veel garnaaltjes over het zand, sommige springen weg als je in de buurt komt andere graven zich in, het zijn hele kleine exemplaren dus moet ik de macro voorzetlens er ook nog op zetten.a4
Het is allemaal niet zo spannend deze kleine garnaaltjes maar ze zijn we leuk om te zien vooral als ze zichzelf ingraven ze zitten op een plekje ze bewegen even met hun lichaam en binnen no time zitten ze in gegraven.
We zwemmen nu na de trap en als we boven komen is de trap geheel met wier behangen ik ga via de nieuwe stenen die gelukkig nog niet met wier zijn begroeid zodat ik uit kan glijden.
We lopen terug naar de auto en gooien de spullen af kleden ons om en vieren ons 5 jarig jubileum.
Ik krijg van Lia een shirt met sepia’s erop en daarbij staat sepia project Tholen en een daarbij behorende mok.
Als het goed is was dit onze 190e duik samen dus binnenkort doen we nog maar een feestje vieren namelijk onze 200e duik samen.
a5Lia bedankt voor 5 jaar samen duiken, het waren stuk voor stuk mooie duiken we hebben samen zeepaardjes, heel veel sepia’s, snotolven gezien enz enz, eigenlijk te veel om op te noemen bedankt voor iedere duik.
Duik 735. Dinsdag 07-07-2015. De vuilnisbelt, Nederland.
Ik ben ongeveer 85 minuten onderwater geweest, ik ben rond 07:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht was slecht tot matig, ik ben max. 10,2 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief