Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Nachtduiken in natpak

Nachtduiken blijkt ook heel vroeg in de ochtend te kunnen, ontdekt Duikreporter Leendert Smit. En ondanks dat het fris is in zijn natpak, laat hij zich niet kennen.

Ergens in de zomer had ik mij opgegeven voor een nachtduik weekend, begin november, georganiseerd door Bas en Mirjam van der Sanden. Het kwam dus wel heel beroerd uit dat in oktober mijn droogpak het begaf. Weliswaar ben ik direct op zoek gegaan naar een nieuwe maar de leveringstijden zijn helaas nogal lang. wat te doen? In natpak dan maar? In eerste instantie wilde ik het afblazen maar toen ik vernam dat er in ieder geval nog één andere natpak duiker zou mee gaan kon ik mij natuurlijk niet laten kennen.

En dus zit ik op vrijdagavond met mede inschrijvers Henri en Stefan in onze gezellige groepsaccomodatie de Witte Boulevard snel een klef frietje naar binnen te werken want om 19:30 is het tijd om richting duikstek te gaan: het koepeltje. Gelukkig valt het met de temperatuur nog wel mee maar het miezert wel een beetje als we ons omkleden. Snel te water dan maar. De jacht op Sepiola’s (Sepiola atlantica) en jonge pijlinktvissen (Loligo vulgaris) of misschien wel dwergpijlinktvissen (Alloteuthis subulata) is geopend. Makkelijk schijnt het niet te zijn want die pijlinktvissen zijn nogal doorschijnend en je ziet hun schaduw in je lamp eerder dan het beestje zelf. Helaas hebben wij (Stefan en ik) geen geluk vanavond. Wel zien we een stuk of 5-6 Sepiola’s en daar vermaken we ons prima mee. Alles bij elkaar valt het afzien nog wel mee vanavond en ik heb een troef bij de hand voor morgenochtend namelijk mijn Thermocline onderpak.

20221105_025PB051802-118145

Dat heb ik vanavond droog gelaten zodat het mij morgenochtend (jawel nachtduiken kan ook in de vroege ochtend!) enigszins beschermt tegen de natte (en koude) binnenkant van mijn natpak. Om 05:30 gaat de wekker en om 06:00 zitten we in de auto naar de Nieuwe Kerkweg. Gelukkig is het vanochtend droog en we kunnen ons natuurlijk binnen omkleden. Dat scheelt een jas! Het is een erg leuke duik en vanuit onderwater de zon te zien opkomen is een unieke belevenis.

20221105_041PB051821-118145

20221106_061PB061850-118145

Helaas ontwikkelt het weer zich in ongunstige zin. De avondduik bij de brug wordt een avondduik bij, wederom, de nieuwe Kerkweg terwijl we morgenochtend vanwege de wind eigenlijk alleen nog naar het Koepeltje kunnen. Het maakt ons eigenlijk niet zoveel uit. We hebben veel lol met elkaar en daar gaat het tenslotte om. Ik houd het 4 duiken vol maar als op zondag de regen met bakken uit de hemel komt en de wind is toegenomen tot 6-7 beaufort vind ik het welletjes. Ik laat de laatste duiken aan de rest van de groep over en neem afscheid. Het was afzien maar het was toch heel leuk en….ik heb mijn eerste pijlinktvis gespot.

Totale duiktijd 270 minuten, watertemp. 13-14 graden.

20221105_018PB051793-118145

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief