Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Joeri De Paepe – Longimanus haaien

Helaas kunnen we momenteel niet op reis naar de Rode Zee, maar gelukkig hebben we de foto’s nog! En in het geval van Duikreporter Joeri De Paepe, zelfs een spectaculaire video. Kunnen we toch nog even genieten van de schoonheid van de Rode Zee.

We mogen er ondertussen nog altijd niet naartoe… Egypte is off-limits, zoals de meeste tropische locaties. En dat doet hartzeer… wat missen we het warme, heldere water – maar nog het meeste al het moois dat we onderwater kunnen zien. Tijdens het opruimen en video-editing viel me op dat ik dit duikverslag nog niet online had gezet bij Duikeninbeeld. Maar beter laat dan nooit :-). Dit duikverslag brengt ons naar de ‘gouden driehoek’ van het live-aboard duiken in Egypte: Brothers Islands – Daedalus Reef – Elphinstone.

Route-106179

Onze live-aboard, de Miss Nouran van de Sea Serpent fleet, vertrekt uit Port Ghalib (Marsa Alam). Buiten het gewone (klinkt verwend, niet?) prachtige onderwaterleven is deze route vooral bezocht voor de kans op tiger sharks, hammerheads, oceanic whitetips (aka longimanus, whale sharks, threshers (voshaaien), silky & reef sharks. Oud ijzer is er vooral te zien in Brothers Islands onder de vorm van de wrakken Numidia en Aida.

Maar wij gaan vooral om er de grote broer van de witpuntrifhaai, de oceanic white tip te zien. De Latijnse naam voor deze kloeke jongens is Longimanus (lange handen). Het zijn imposante haaien, die er uit zien als vliegdekschepen (met hun entourage van kuisvissen etc).

longi-106179

Duiken met Sea Serpent is super: super nadruk op duikveiligheid (de beste en meest complete briefings en procedures van al onze Egypte reizen, kregen we hier), heerlijk eten, competente crew, top duiken, goede boot… Onze duikvakantie was een schot in de roos: prachtige duiken, helder water, hamerhaaien en plenty (!) of Longimanus sharks. Op Brothers & Daedalus was er een garantie van deze toppers rond en onder de boten. Ondanks sommige horror verhalen over te opdringerige en gevaarlijke Longimanus haaien (na onze periode was er een ongeluk en is het park even gesloten geweest) hebben wij ons nooit onveilig gevoeld onder water en met de haaien. Respecteer gewoon de basis regels, duik met een goede organisatie en hou je aan de regels (blijf als groep goed samen, hou oogcontact, volg je duikgids als de haaien aangeven dat het genoeg is, …).

Hopelijk genieten jullie mee van deze prachtige dieren en kan het binnenkort opnieuw (reizen naar Egypte).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief