Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen

Leendert Smit – NOB-reis naar Indonesië (2)

Maratua is een paradijs. Duikreporter Leendert duikt tussen de haaien, grootoogmakrelen en een immense school barracuda’s. Met foto’s en film komt hij weer boven. Geniet!

Maratua is eigenlijk een atol maar er ontbreekt een stuk land zodat het eiland meer de vorm heeft van een ingedeukte komma. Aan het ene einde ligt ons resort, aan het andere eind, the channel. Een diepe geul waardoor het getijdewater in en uit de lagune stroomt. Dat getij is sowieso iets om rekening mee te houden want bij laag water kunnen we niet met de boot bij onze steiger komen. We moeten dan met een klein “overzetbootje” van de duikboot naar de wal wordend gebracht. schipper Omar blijft dan aan boord totdat het water weer hoog genoeg staat om door het rif te varen. Maar goed, terug naar de channel. Bij opkomend water heb je het beste zicht en ik heb geluk want dat is gedurende de eerste week midden op de dag. We maken er in totaal 2 duiken en zien grijze rifhaaien, scholen grootoogmakrelen (Trevally’s) en een inmense school barracuda’s.

20220513_087P5139314-116810

20220513_097P5139329-116810

Als de rest van de groep is gearriveerd gaan we uiteraard nog een keer maar nu hebben we pech. Alleen de school Barracuda’s is er. We worden aan de rand van het buitenrif gedropt en zwemmen dan richting channel totdat de stroom je oppakt en de geul in trekt. De wanden zijn vrijwel verticaal en begroeid met gorgonen. De haaien die we zien zwemmen meestal in de diepte maar eentje komt op ooghoogte langs. Helaas veel te ver weg voor een goede foto. aan het eind wijkt de verticale wand en is er een wijde baai waar het iets minder stroomt. Daar zwemmen de barracuda’s rond en kun je de andere scholen vis vinden. Als ze er zijn natuurlijk. De duik eindigt aan de binnenzijde van de lagune.

20220515_053P5159571-116810

Het is verreweg de spectaculairste duiklocatie in het duikgebied rond Maratua. Het is ook de enige plek waar we een keer andere duikers hebben gezien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief