Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Snorkelreporter

Wouter Hoogerwerf – Snorkelen rondom Labengki

Verblijven in een huisje op palen in het water, de vleermuisvissen hangen rond de zwemtrap en de reuzenoesters laten je schrikken met een waterstraal: dat klinkt toch hemels? Duikreporter Wouter Hoogerwerf reist door Indonesië om de onderwaterwereld te bewonderen.

Na het duiken bij Tompotika, reizen we verder via Makassar en Kendari. Dit word week 2 van 8 in Indonesië. In Kendari stappen we op een speedboat volgeladen met proviand, diesel en onze bagage. In een kleine 3 uurtjes varen we over een rustige zee naar het “Nirwana Resort” op het eiland Lanbengki.

De technische staat van de boot was al een voorbode van wat ons te wachten stond bij het resort. De bungalows, steigers en het restaurant hebben flink te voorduren gekregen tijdens de Corona periode. Achterstallig onderhoud! Je ziet dat het een prachtige plek geweest is met volop voorzieningen en vertier waar nu weinig meer van over is. Desondanks gaan we ons heus wel vermaken hier in dit stukje vergane glorie. We komen tenslotte voor het avontuur.

Pinosperspective_Labengki_1-128951

Nadat we van huisje gewisseld zijn omdat we deze liever niet deelden met een rat, is het eerste dat we doen het water in gaan om te snorkelen. Ons huisje staat op palen in een baaitje en van boven water zie je al heel veel vis zwemmen. Via ons eigen zwemtrappetje gaan we te water. Het zicht is niet geweldig, maar het onderwaterleven wel. Deze baai is voorheen gebruikt als reuzenoester “conservation park”. Er zijn veel schelpen maar ook veel levende reuzenoesters te vinden. Gaaf om te zien in hoeveel kleuren ze er wel niet zijn. Ook schrik je soms van de waterstraal die er uit spuit wanneer er plots een oester sluit. Bij ons trapje hangen vaak vleermuisvissen en kardinaalvisjes rond. Ook zwemmen er geregeld bluefin trevally en filtervoedende makreelachtigen in de rondte.

Pinosperspective_Labengki_3-128951

De Blue Lagoon is één baai verderop. We stappen weer in de gammele speedboat en leggen aan bij een steiger. Als we over de karststeenrotsen klauteren zien we een mooie kleine lagune opdoemen. We nemen natuurlijk foto’s en duiken er vervolgens in. Het water is een stuk kouder (minder warm) door menging met zoet water. We zien onderwater wat mooie rotsformaties maar ook hier is het zicht niet denderend. De ervaring is wel onwijs gaaf, zo snorkelend omringd door jungle.

Op de terugweg snorkelen we nog ruim een uur op het rif rondom het kleine eilandje waar de zonnepanelen en de generatoren van het resort op staan. We zien wat doornekroon zeesterren, kleurrijk rif en duizenden kerstboom kokerwormpjes. Ook zie we langs de dropoff nog een schildpad gaan en in het ondiepe zwemmen we met een ruime boog om een gigantische triggerfish heen.

Pinosperspective_Labengki_4-128951

Tijdens een dagtripje richting het eiland Sombori met verschillende grotten en uitzichtpunten kunnen we ook snorkelen bij Air Kiri. Hier zijn veel lokale vakantiegangers die vrij genomen hebben na het suikerfeest. Ze willen graag met ons westerlingen op de foto want die zien ze hier niet vaak. Het gaat er hysterisch aan toe. Nu weten we ook hoe het voelt om een bekende ster te zijn.

We ontvluchten de fotojagers door te gaan snorkelen. Er is ondiep al veel te zien maar ook de dropoff is prachtig. Hier en daar zijn er wel mysterieuze kale plekken met dood koraal. Er is hier met dinamiet gevist helaas. Gelukkig zien we ook wat koraalkweek-stellages om dit weer op te lossen. We komen een krokodilvis tegen en ook veel leuke coral Shrimpfish.

Pinosperspective_Labengki_5-128951

Wanneer we weer richting het resort varen stoppen we op een spierwit strand. De gids/manager van het resort loopt de jungle in en komt een kwartier later weer terug. Hij meldt dat het kwallenmeer er nog is. De lagune bevindt zich achter super scherpe karststeenrotsen waar we op onze slippertjes overheen klimmen. Een mooie heldere lagune, gevuld met duizenden kwalletjes, ligt voor ons. Dit word de tweede keer dat we midden in de jungle te water gaan. De kwalletjes prikken niet en op de bodem zitten mooie grondeltjes. Sommige kwalletjes hebben stipjes aan de rand van hun hoed. We zijn lekker afgekoeld, voordat we weer over die gevaarlijke rotsen terug mogen klimmen.

We stoppen onderweg nog één keertje om te snorkelen. Deze laatste stop is in een baai waar de volledig begroeide berg bijna verticaal het water in loopt. Door de afgesloten ligging is het water kalm en liggen er mangroven aan de ondiepe kant. Hier stikt het juist weer van de mini visjes. We snappen dat mangroven echt de kraamkamer zijn van de zee.

Pinosperspective_Labengki_2-128951

Wanneer we terugvaren van een bezoek aan de Bajau zeenomaden, stoppen we op een wijds bountystrand. Hoge palmbomen, mooie rotsen en een hele hoop plastic troep zoals je dat op wel meer plekken hier in de buurt ziet. We snorkelen een eind over het ondiepe voordat we bij de dropoff zijn. De staat van het koraal blijft ons positief verbazen en de vissen lijken hier net een slagje groter dan dat we eerder gezien hebben. Wanneer de stroming aantrekt zwemmen we snel weer richting het strand voor een colaatje.

De natuur rondom Labengki was echt indrukwekkend en maakte alle ongemakken ruimschoots goed. Er word wel eens gedoken in het gebied maar er zijn geen professionele organisaties die hier iets organiseren. Het is een gebied met een onwijs perspectief op dit gebied.

Wanneer we de terugtocht met de gare speedboat naar Kendari weer overleeft hebben bereiden we ons voor op de volgende bestemming. Met de veerboot naar Wakatobi!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief