Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mieke Noordanus – Indonesië en de schildpadden

Duikreporter Mieke is terug in Indonesië. Het voelt als thuiskomen! Schildpadden, Shaun, zeepaardjes, koralen… genieten!

Eind juli zijn we afgereisd richting Indonesië, Murex Diveresorts Manado. Een lange reis met 1 tussenstop maar zeker de moeite waard als je weet wat je te wachten staat. Waldemar, mijn partner, wilde zijn kinderen zo graag een keer dit mooie paradijs, zowel boven als onderwater, laten zien. Voor mij helemaal geen straf. De opties voor de vakantie waren zeilen in Griekenland of duiken in Indonesië. Ik mocht niet kiezen, maar de keuze van de kinderen pakte positief uit voor mij. Na jaren achtereen zeilen ging de voorkeur uit naar duiken.

Aangekomen op Murex voelde het als thuiskomen, terwijl ik daar in 2015 voor het laatst was geweest. De ontvangst was hartelijk en het was geweldig om Pim en de bekende duikgidsen Laurens en Basra weer te ontmoeten.

IMG_0636-3-88517

De eerste duik was even inkomen, dus een beetje gescharreld op het huisrif. Maar voor de tweede duik werden we gelijk overgehaald om mee te gaan op de boot en te duiken bij Bunaken. De wens van de kids was om schildpadden te zien. Nou dat hebben ze geweten ook. Waar we keken zagen we bij elke duik op Bunaken schildpadden die sierlijk onder ons, boven ons, links en rechts voorbij zwommen. Hier en daar lag er 1 bij te komen op de koralen en de riffen. De stroming bepaalde welke richting we uit gingen en af en toe ging het er behoorlijk stevig aan toe. Maar gelukkig waren er ook wat meer ontspannen duiken en kon er wat langer stil gehangen worden bij de schildpadden, die zich rustig lieten filmen en fotograferen. Hun dagelijkse afleiding, leek het wel.

fullsizeoutput_1273-88517

fullsizeoutput_1234-88517

Maar gelukkig hebben we ook van het kleine spul kunnen genieten. De mannen, vader en zoon, wisten soms niet wat er aangewezen werd en gaven beleefd het ok teken om naderhand op de boot te vragen waar ze uiteindelijk naar keken. Sacha en ik daarentegen konden echt genieten van het macro leven. Sacha was een top buddy en wees regelmatig een mooi slakje of iets anders kleins aan. Maar Mario, één van de gidsen tijdens onze trip naar Bangka lukte het om een Pontohi (pygmee zeepaardje) aan te wijzen. Hiermee kon onze dag niet meer stuk. Ook Shaun the Sheep mocht niet ontbreken, maar wat zijn die dingen klein. Altijd weer een prestatie om deze goed in beeld te krijgen.

fullsizeoutput_1252-88517

fullsizeoutput_1208-88517

De meeste duiken hebben we bij Bunaken gemaakt, omdat daar de interesse van de kinderen lag. Veel gekleurde zachte en harde koralen, giant cup corals, genieten van het bounty gevoel tijdens de lunch op Bangka en ook nog als toetje tijdens één van de tochtjes naar Bunaken omsingeld worden door een grote groep dolfijnen.

Boven water een bezoek gebracht aan het Tangkoko Natuur reservaat en daar de zwarte makaken bekeken en de ranger die ons door het natuurgebied leidde wist ook nog een Tarsius aapje aan te wijzen en toen we goed keken, bleken er twee te zitten met de armpjes om elkaar heen.

Een geweldige reis super geregeld weer door Dive and Travel, waar na 12 dagen helaas weer een einde aan kwam. Nog meer dan genoeg te zien onderwater, dus we komen hier zeker nog een keer terug.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief