Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

De terugkeer van de zebrahaai in Thailand

De zebrahaai met zijn bijzondere tekening leek ineens verdwenen uit de wateren rond Thailand. Maar er is goed nieuws: hij is terug!

De zebrahaai (Stegostoma fasciatum) is een elegante haaiensoort die bij veel duikers ook wel bekend staat als leopardshark. Zebrahaaien kunnen overdag vaak rustend op de zandbodem in de buurt van ondiepe koraalriffen worden aangetroffen. De haaien zijn ‘s-nachts actief en jagen dan op kleine vissen, zee-egels en schaaldieren.

Voor mensen zijn deze haaien, die gerelateerd zijn aan walvishaaien, totaal onschuldig. Hun minuscule tanden vormen een ribbelstructuur die geschikt is om schaaldieren open te breken. Ze zijn erg schuw. Wanneer ze overdag rustend door duikers gestoord worden, zullen ze rustig en met elegante slagen van hun lange staart wegzwemmen.

Verdwenen

Toen ik als duikinstructeur op Koh Phi Phi werkte (2002-2007), zagen we de zebrahaaien vrijwel iedere dag. Ze hadden hun favoriete plekjes om overdag te rusten. Aan de rand van velden hertshoornkoraal zodat ze met hun ‘gezicht’ in de stroming konden liggen en gemakkelijk konden ademen.

In 2014 keerde ik terug naar Thailand, maar de zebrahaaien waren verdwenen. Waarom? Dat blijft natuurlijk gissen. De grote aantallen duikers en snorkelaars zullen ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Na de tsunami in 2004 was het voor de Thaise overheid belangrijk om het toerisme weer naar het land terug te brengen. Natuurbescherming kwam daardoor op het tweede plan.

El Niño

Een aantal jaren later kregen de koraalriffen in Thailand te leiden onder een plotselinge temperatuurstijging van het zeewater. El Niño heeft wereldwijd veel schade aangericht en in Thailand leek vooral het hertshoornkoraal op veel plekken te verdwijnen. Het kan zijn dat daardoor voor de zebrahaaien simpelweg minder voedsel te vinden was.

Door El Niño kwam er wel weer meer aandacht voor natuurbescherming. Thailand kende al sinds de jaren 70 meer dan 21 nationale mariene parken met een totale oppervlakte van bijna 6.000 vierkante kilometer. Gebrek aan Park Rangers en corrupt management betekenden in de praktijk dat er vrijwel geen toezicht was.

De (vredig verlopen) militaire coup van 2014 heeft gek genoeg een positief effect gehad. De nieuwe regering, onder leiding van General Prayut Chan-o-cha, heeft sterk ingezet op het verminderen van de corruptie. Zo bleek het Koh Phi Phi National Park, na wisseling van het management, plotseling bijna 10 maal meer opbrengsten uit entreegeld te genereren. Niet omdat er plotseling 10 maal zoveel toeristen kwamen, natuurlijk.

Welkom terug!

Door de extra aandacht en het extra budget kon de Marine National Park Division verschillende projecten ontwikkelen. Om koraalgroei te stimuleren zijn op verschillende plaatsen kunstmatige riffen gebouwd. Met name op Koh Phi Phi blijkt dit heel goed te werken. Na ongeveer 5 jaar waren de betonnen kubussen al volledig bedekt met zachte koralen en kwam ook het hertshoornkoraal op veel plaatsen weer terug.

Ook worden verschillende nationale parken geheel of gedeeltelijk voor toeristen afgesloten. In Koh Phi Phi werd Maya Bay in gedeeltelijk afgesloten. De baai, die bekend is geworden door de film “The beach”, werd in de laatste jaren volledig door toeristen overlopen. Een paar maanden na de afsluiting krioelde het in de baai van de zwartpunt-rifhaaien.

Ook de zebrahaaien worden weer met enige regelmaat gespot op de duikplekken van Koh Phi Phi en op de omliggende duikplekken van Phuket. Ik schreeuwde het uit toen ik zo’n twee jaar geleden voor het eerst sinds jaren weer een zebrahaai tegenkwam bij het eiland Racha Noi, ten zuiden van Phuket. Ik zou de haai bijna een knuffel kunnen geven. Fijn om je weer te zien!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief